Now Reading:
PRIJAVITE PROGRAME I PROJEKTE: 885.000 kuna za Javne potrebe u kulturi Krapinsko-zagorske županije
Full Article 4 minutes read

PRIJAVITE PROGRAME I PROJEKTE: 885.000 kuna za Javne potrebe u kulturi Krapinsko-zagorske županije

U prostorijama Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija za medije o detaljima Javnog poziva za predlaganje i projekata za program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2020.

Župan Željko Kolar naglasio je da narod koji ne drži do svoje kulture i tradicije, to je narod koji nema ni budućnosti.

-Mi smo vani prepoznatljivi upravo po svojim specifičnostima i jednim dijelom prema načinu na koji se mi odnosimo sami prema svojoj kulturnoj baštini. Krapinsko-zagorska županija ima Muzej Hrvatskog zagorja, koji na godišnjoj razini posjećuje negdje oko 200 tisuća ljudi. Oni su sastavni dio naše turističke ponude, zajedno brendiramo Zagorje kao turističku destinaciju. Izuzetno je bitno da projekti i programi koji idu kroz baštinu, izdavaštvo i manifestacije imaju određenu svotu novaca na godišnjoj razini s kojim mogu računati kako bi projekte i programe koje su si zamislili mogli provesti i na način na koji su si to zamislili – rekao je župan Kolar dodavši kako su uspjeli svake godine ili nešto povećati sredstva ili ostati na istoj razini, no sredstva se nisu smanjivala, što je izuzetno bitno.

-Treba zahvaliti i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje kroz niz godina, kroz niz vlada, niz ministara, ima senzibilitet za kulturne programe na području Krapinsko-zagorske županije, na kulturne objekte koji su pod zaštitom te ih dugoročno financira, te da bez velike pomoći Ministarstva kulture mi ne bi bili u mogućnosti te objekte zadržati u funkciji, eventualno im dati neke nove sadržaje, što smo u nekima uspjeli napraviti. Kulturno vijeće je savjetodavni organ, ali ja ga ne doživljavam tako. Članovi Vijeća su vrsni stručnjaci u svojem poslu i ono što dobijem kao njihov prijedlog ja to potpisujem – zaključio je župan Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec predstavila je detalje poziva koji je objavljen na stranici Županije do 7. veljače. Naglasila je kako je 885 tisuća kuna predviđeno za programe i projekte u tri prioritetna područja: manifestacije u kulturi, izdavačka djelatnost i obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine. Najmanji iznos iznosi 3.000 kuna, a najveći 25.000 kuna. Potencijalni prijavitelji su javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi ili djelatnost zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, javne ustanove koje obavljaju djelatnost u području znanosti ili odgoja i obrazovanja, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, vjerske zajednice i građani.

Pročelnica je dodala da će kulturno vijeće vrednovati programe i projekte te sastaviti prijedlog, a župan je taj koji donosi odluku o financiranju. Planirano je održavanje radionice koja bi olakšala prijave, u ponedjeljak 20. siječnja, u 17.30 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je javni poziv izuzetno važan jer ti programi i projekti čuvaju i njeguju županijsku kulturnu baštine.

-Svake godine nas iznenade neke manifestacije i neke aktivnosti koje predstavljaju novi smjer u kulturnom području na nacionalnoj, ali i na svjetskoj razini. Neke promjene smo uveli u pravilnik koji je nešto općenitiji i tendencija je da se ne mijenja svake godine. Najvažnija promjena za prijavitelje je u području financiranja – od ove godine dvostruk je način dodjele sredstava: jednokratno za potpore do 10.000 kuna i dvokratno za one koji će dobiti više od 10.000 kuna, polovica po potpisivanju ugovora, a preostalo u trećem kvartalu godine ili po završetku aktivnosti, ako će to biti ranije – kazala je Petek.

mf/nk/sjever.hr 13.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.