Now Reading:
Obnovom brane na Sutli smanjen rizik od poplava – ulaganja iz europskog fonda, Hrvatskih voda i slovenske Direkcije za vode
Full Article 3 minutes read

Obnovom brane na Sutli smanjen rizik od poplava – ulaganja iz europskog fonda, Hrvatskih voda i slovenske Direkcije za vode

Hrvatske vode

Svečanošću u slovenskom Podčetrtku u četvrtak je označen završetak projekta „Frisco 2.1 – Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – građevinske mjere na brani Vonarje“.
Riječ je o projektu koji su u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska, zajednički provodile Hrvatske vode i Direkcija za vode Republike Slovenije, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura, odnosno 15,5 milijuna kuna, od kojih je 1,36 milijuna eura, odnosno 10,1 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU. Preostali iznos investicije partneri su osigurali kroz vlastita sredstva i nastavit će zajednički upravljati saniranim objektom.

– Zasigurno, ovo je rezultat dobre suradnje. Obnovljena brana duga 102 metra značajno će smanjiti rizike od poplava na nizvodnom području. Cilj nam je da jedince lokalne samouprave, s ove strane Podčetrktek i Rogaška Slatina, s naše Hum na Sutli i Zagorska Sela, imaju nove mogućnosti da ovo područje bude još bliskije i gospodarski razvijenije – naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
– Radovi su bili podijeljeni zbog svoje opsežnosti i zbog samih pravila Interrega. Hrvatski su partneri morali izvesti investiciju na svojem, a mi na svojem dijelu, a s obzirom na činjenicu da su sam objekt i ustava na hrvatskoj strani, njihov je dio bio nešto viši – dodao je Tomaž Prohinar, direktor Direkcije za vode Republike Slovenije.

Zoran Marković iz Hrvatskih voda pojasnio je da sama brana, odnosno pregrada Vonarje, služi za zaustavljanje velikog vodnog vala rijeke Sutle koji dolazi od izvora do ove lokacije.
– Što se samog rada brane tiče, u trenutku kada postoji opasnost da nizvodno područje bude poplavljeno, što velikim vodama rijeke Sutle, što velikim vodama potoka Mestinjščica, u tom trenutku se zatvara zapornica na brani i započinje punjene jezera. U retencijski prostor može se spremiti više od 8,5 milijuna kubika vode – kazao je Marković.
Na svečanosti je bio i slovenski ministar okoliša i prostornog planiranja Simon Zajc.
– Moramo biti svjesni toga da je 10 posto Slovenije ugroženo poplavama i ta će se ugroženost još i povećati zbog klimatskih promjena, tako da je ovaj međunarodni projekt itekako važan. Po planu sigurnosti ćemo, ne samo ovdje, nego i drugdje po Sloveniji, situaciju popraviti – istaknuo je Zajc.

Radovi na modernizaciji i nadogradnji brane Vonarje vrijedni su 10,75 milijuna kuna s PDV-om, a u proteklih nekoliko mjeseci obnovljeni su konstruktivni elementi brane, zamijenjena je dotrajala hidromehanička i upravljačka oprema, zamijenjene su i dograđene i električne instalacije i elektrooprema te je ugrađena automatizacija upravljanja, daljinskog nadzora i praćenja rada i stanja brane. Radove su izvodili Niskogradnja Hren d.o.o., Geokon-Zagreb d.d., Hamowa-Hidro TPK d.o.o. iz Karlovca te Elektrowat d.o.o. iz Zaprešića.
Brana Vonarje najznačajnija je regulacijska i zaštitna vodna građevina na Sutli. Izvedena je potkraj 70-ih godina 20. stoljeća kao višenamjenska akumulacija (za vodoopskrbu, navodnjavanje i zadržavanje vodnog vala). Brana je krajem 80-ih godina prestala služiti za vodoopskrbu, a danas je njezina osnovna namjena zadržavanje velikovodnog vala rijeke Sutle i povećanje zaštite od poplava.

n.kalajdžija / sjever.hr

28.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.