Now Reading:
“I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”
Full Article 2 minutes read

“I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”

romi

Gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je svečanoj promociji monografije “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” autora Borne Marinića. Promocija se održala u Dvorani doma HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, a u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i suradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

U presudnim trenucima stvaranja Republike Hrvatske mi smo pobijedili jer smo bili napadnuti, jer smo branili svoje, a kad branite svoje ne može vas nitko pobijediti, jer nitko ne može pobijediti emociju koja ide uz obranu svoga ognjišta i zato hvala prvom hrvatsku predsjedniku koji je u tim povijesnim trenucima bio i povjesničar i antifašist i državnik. Na tragu politike hrvatske pomirbe Hrvata stavio je sebe , a onda i sve pripadnike nacionalnih manjina, a to je bio preduvjet da hrvatski branitelji pobjede u Domovinskom ratu, istaknuo je gradonačelnik Bandić na svečanosti.

Autor Borna Marinić je povjesničar, urednik web portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, te autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju.

Knjiga govori o malo poznatoj ulozi Roma kao pripadnika jedne od nacionalnih manjina koje su se uključile u obranu Hrvatske tijekom najvažnijeg razdoblja hrvatske moderne povijesti, Domovinskog rata.
Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te drugi visoki uzvanici.

www.sjever.hr/Grad Zagreb 29.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.