Now Reading:
I u Varaždinu odana počast Vukovaru – simbolu hrvatske slobode
Full Article 2 minutes read

I u Varaždinu odana počast Vukovaru – simbolu hrvatske slobode

Već tradicionalno, u Varaždinu je večeras, kao i u brojnim drugim hrvatskim gradovima, obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.


Na Korzu, ispred Gradske vijećnice, okupili su se učenici, predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, predstavnici braniteljskih udruga, kao i brojni građani koji su lampionima ispisali riječ VUKOVAR.

Župan Radimir Čačić, i sam sudionik Domovinskog rata, između ostalog je istaknuo:

-Rijetko se naglašava da su upravo Varaždinci, zajedno s kolegama iz PU međimurske, bili najbrojniji i dali najveće žrtve u obrani Vukovara. Naime, 1121 pripadnik varaždinskih postrojbi je bio prisutan u ratnim operacijama, 21 poginuli, pet ih se vodi kao nestali, 67 ranjenih, cijeli niz ljudi u logorima. Varaždin je jako, jako osjećao, suosjećao i biti prisutan s Vukovarom u tim trenucima. Ta snažna emocija koju su Varaždinci imali je bila u velikoj mjeri povezana s činjenicom da su naši dečki bili u Vukovaru. To, ali i ulazak Varaždinaca i Međimuraca u Vukovar, osvajanje tenkovskog korpusa s 200-tinjak tenkova i oklopnih vozila i ulazak naše gardijske brigade Puma koji su razvili zastavu u Kninu, tri su točke koje definitivno i zauvijek određuju ulogu Varaždina u Domovinskom ratu.

Vukovar je odnedavno novi grad prijatelj Varaždina i ovo je prvo obilježavanje Dana sjećanja u tom duhu prijateljstva, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da se potpisivanjem Povelje o prijateljstvu nisu pobratimila samo dva grada kao jedinice lokalne samouprave.
-To je pravo pobratimstvo sa svim onim žrtvama, našim braniteljima, osobito Varaždincima, sa svima poginulima, nestalima, stradalima i njihovim obiteljima. To je pravo prijateljstvo i bratstvo s tim ljudima koji su podnijeli najveći teret za slobodu naše domovine. Zato mislim da ta povelja ima ne samo simboličko, već i duboko značenje za budućnost ne samo naših dvaju gradova, nego i Hrvatske jer te žrtve ne bi imale svoj puni smisao kada Hrvatska ne bi bila danas slobodna, neovisna i gospodarski i socijalno snažna država – rekao je Čehok.
Molitvu za žrtve pale u Vukovaru vodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Svetog Nikole.

A.Kučić/Sjever.hr

17.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.