Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija položila vijenac i zapalila svijeće u sjećanje na Dan pada Vukovara – gradovi i općine zapaliti će 28 vukovarskih lampiona na svojim trgovima i ulicama
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija položila vijenac i zapalila svijeće u sjećanje na Dan pada Vukovara – gradovi i općine zapaliti će 28 vukovarskih lampiona na svojim trgovima i ulicama

zeljenjak

Danas, 17. studenog, delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom položila je vijenac i zapalila svijeće kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku povodom obilježavanja obljetnice pada Vukovara. Polaganju vijenca nazočio je i potpredsjednik hrvatskog Sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj, mnogobrojne braniteljske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnici policije i vatrogasaca, te gradonačelnici i načelnici s područja Krapinsko-zagorske županije.

Nakon polaganja vijenca svim prisutnima obratio se načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt prisjećajući se kako je Općina Kumrovec za vrijeme Domovinskog rata, u Kumrovec prihvatila više od 500-tinjak Vukovaraca i pokušala im pružiti dom.

Žarko Fruk, umirovljeni dočasnik Hrvatske vojske, sudionik obrane grada Vukovara 1991. godine, kazao je kako je u listopadu 1991. devetnaest Tigrova ušlo u Vukovar i ostalo do kraja. “Ovih dana, a počevši od danas, moramo se prisjetiti svih onih koji su poginuli u Vukovaru, bili zatočeni i koji se još uvijek vode kao nestali. Tada, 17.11., isto je bila nedjelja, bilo je kišovito i kiša nam je pomogla u proboju. Trebalo nam je četiri noći i tri dana od Vukovara do Vinkovaca, 15 kilometara, a nekima je trebalo i sedam dana kako bi se probili”, rekao je Fruk.

“Možda je tišina i bolja od bilo kakvog govora i danas, a i u periodu 1991., Možda upravo ova tišina u ovoj klanječko-kumrovečkoj kotlini, pitomoj zagorskoj, je najbolje sjećanje na žrtvu Vukovara, na žrtvu grada koji je odolijevao fašističkom ubijanju civilnog stanovništva i zato je svima kojima je Hrvatska u srcu teško oprostiti. Oprostiti se mora, ali zaboraviti nikada!”, izjavio je Hajdaš Dončić.

“Svaka država ima tri simbola: zastavu, grb i himnu, a mi imamo i četvrti simbol, spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku. I zaista jest privilegij da možemo dane koji su bitni za Hrvatsku obilježavati zajedno s našim braniteljima koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija na jedan poseban način obilježava Dan pada Vukovara ove godine sa 28 vukovarskih lampiona koje palimo u Dan sjećanja na pad Vukovara. Povodom toga su sve jedinice lokalne samouprave dobile 28 vukovarskih lampiona i gradonačelnici i načelnici zajedno s braniteljskim udrugama i građanima zapaliti će ih na svojim trgovima i ulicama i tako se simbolično prisjetiti vukovarske žrtve Grada heroja”, izjavio je župan Kolar.

m.sopek/sjever.hr 17.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.