Now Reading:
Albanski predsjednik uručio priznanje počasnom konzulu u Varaždinu Stjepanu Šafranu
Full Article 4 minutes read

Albanski predsjednik uručio priznanje počasnom konzulu u Varaždinu Stjepanu Šafranu

albanski predsjednik u Varaždinskoj županiji

U sklopu državnog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Albanije Ilir Meta posjetio je danas Varaždinsku županiju, točnije Breznički Hum gdje je na imanju obitelji Šafran uručio priznanje počasnom konzulu Stjepanu Šafranu. Odlikovao ga je za posebne građanske zasluge u pomoći albanskoj dijaspori u Hrvatskoj te promociji hrvatskih gospodarskih investicija u Albaniji.
– Imamo vrlo dobre odnose dviju zemalja i odlične institucionalnu i političku suradnju. Ovdje u Varaždinu zahvaljujemo Stjepanu Šafranu za sve što je učinio na jačanju tih veza. Učinio je najviše što je mogao da pojača suradnju različitih regija, da promovira gospodarske veze i ukupnu suradnju Hrvatske i Albanije. Šafran je najbolji primjer predanosti jednoj takvoj suradnji – kazao je predsjednik Meta.
– Zadovoljni smo što napokon u Saboru imamo predstavnika Albanaca koji žive ovdje u Hrvatskoj Predsjednica želi poduprijeti učenje albanskog jezika u Hrvatskoj, a i mi ćemo učiniti isto s hrvatskim u Albaniji. Očekujemo sve bolju integraciju Albanaca u Hrvatskoj jer to zaslužuju i svojim doprinosom u borbi za slobodu Hrvatske – dodao je albanski predsjednik.
– Prezadovoljan sam i presretan što je prepoznat naš rad i trud. Ovo nije nagrada samo meni, nego čitavoj ekipi koja je angažirana oko toga, posebno veleposlaniku i Veleposlanstvu Albanije u Hrvatskoj, Gospodarskoj komori, ministrima, ministru gospodarstva – svima koji su doprinijeli da se širim pristupom dva tržišta približe jedno drugom – rekao je Stjepan Šafran, gospodarstvenik koji je od 2017. počasni albanski konzul u Varaždinu.
– Mnogo se može učiniti za gospodarstvo Hrvatske i Albanije, a govorim o poslovima i s jedne i s druge strane. Velike investicije se rade u Albaniji, a sigurno je da Albanci mogu pronaći interes i u Hrvatskoj, ali za to im treba stvoriti uvjete i otvoriti vrata. Posjet predsjednika države otvara širom vrata i šalje poruku gospodarstvenicima, koja se ne može i ne smije zaobići, a to je: Dođite, surađujte, radite, od toga živimo – poručio je Šafran.
Predsjednika Metu je pratio veleposlanik Albanije Riza Poda, a tijekom posjeta razgovaralisu sa županima varaždinskim Radimirom Čačićem i koprivničko-križevačkim Darkom Korenom. Konzulat u Varaždinu djeluje za područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, a posjetio je i imanje u Brezničkom Humu.
– Posebno nam je drago i čast nam je da je i predsjednik države po drugi put posjetio našu županiju. Pije nekoliko mjeseci bila je ovdje delegacija regije Elbasan na čelu s guvernerom, potpisali smo određene sporazume i uzvratit ćemo posjet u sljedećih šest mjeseci. Ono što mi možemo ponuditi, što smo i učinili, su neka naša znanja u pristupu EU fondovima i u ovoj predeuropskoj fazi i nakon ulaska u EU. Posebno ih je zanimao dio naših iskustava u osnovnom i srednjem školstvu, budući da smo mi Europski centar izvrsnosti u obrazovanju. Zanimljiv im je bio i dio ponude u kontinentalnom turizmu, posebno naše Kuće za odmor s pričom – kazao je Čačić.
– Sasvim sigurno postoji ozbiljan gospodarski prostor za suradnju Hrvatske i Albanije. To je tržište koje naše proizvode sasvim sigurno može primati, a neki od naših proizvoda su tamo već dugi niz godina prisutni, kao što su Končarove trafostanice i dalekovodi. Postoji cijeli niz proizvoda još iz vremena Jugoslavije. Prva i najvažnija pretpostavka, prednost Hrvatske, je da nas se prima a priori s pozitivnim predznakom. Hrvatska ima pozitivan predznak u Albaniji, kao posljedica povijesnih odnosa, pa i u Domovinskom ratu, nakon toga i borbe Kosova koju smo mi podržali. Poseban je to, emotivan odnos Albanaca na Kosovu i Hrvatske – zaključio je varaždinski župan.

n.kalajdžija / sjever.hr

30.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.