Now Reading:
ŠTROMAR U LEPOGLAVI: Dok god sam na ovoj funkciji davat ću sjeveru Hrvatske, makar bio u “sukobu interesa”
Full Article 5 minutes read

ŠTROMAR U LEPOGLAVI: Dok god sam na ovoj funkciji davat ću sjeveru Hrvatske, makar bio u “sukobu interesa”

štromar

Grad Lepoglava, uz to što je jedini grad u Hrvatskoj u kojem se u isto vrijeme grade odnosno uređuju dva vrtića, ima i veliki broj drugih projekata i investicija. Tako je u četvrtak otvorena novoasfaltirana cesta u Žarovnici na što je stigao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. U njenu obnovu uloženo je 850 tisuća kuna u čemu je sudjelovalo i Štromarovo ministarstvo. On je tom prilikom istaknuo da novaca ima za takve i slične projekte.

-Ima sredstva za komunalnu infrastrukturu, male projekte, radimo cestu u Žarovnici. Sve to radimo za ljude i nebitno je iz koje je stranke načelnik, gradonačelnik, župan, volimo li se ili ne. Ti novci ne idu njima nego ljudima. Dok god sam na ovoj funkciji davat ću sjeveru Hrvatske, makar bio u “sukobu interesa” – izjavio je Štromar. Naglasio je kako do prije samo par godina gradovi, županije i općine nisu imale sredstava za ovakve projekte:

-Danas, izmjenama Zakona o financiranju JLS, samo u Varaždinskoj županiji općine, gradovi i županija ovu godinu i pol dobili su više od 200 milijuna kuna čistih novaca, opet za korist naših građana. Isto tako i po svim drugim projektima sada sjever ima prednost.
Ministarstvo opet provodi natječaj za energetsku učinkovitost, više od ovih 5 milijardi, još će biti minimum milijardu ili 1,5 milijardi novih projekata na tom području. Novi natječaji idu krajem ove godine za stanove, a onda početkom iduće, na proljeće, za javnu infrastrukturu. Načelnici, gradonačelnici, župani, pripremajte projekte, bit će novaca,a i onaj dio razlike koji trebaju dati načelnici, gradonačelnici i župani, i to ćemo dati preko Fonda regionalnog razvoja – poručio je Štromar te podsjetio da je u ovom trenutku 5 milijardi kuna dogovorenih i u realizaciji projekata za energetsku obnovu objekata u Hrvatskoj. Između ostalog riječ je o 394 škole i 91 vrtić. Na kraju je podsjetio i da su u mandatu ove Vlade osigurana značajna sredstva za sanaciju klizišta koja najveće probleme stvaraju upravo na sjeveru Hrvatske.

Gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić, govoreći o prometnici, odnosno o njenom uređenju, naglasio je da se na terenu osluškivala potreba građana:

-Treba slušati ljude i ako imate dobre, kvalitetne mjesne odbore, kao što ih mi imamo, onda znate i potrebe. Prije svega, potreba je za uređenjem naših lokalnih nerazvrstanih cesta i njihovog asfaltiranja. Tako smo sada u Mjesnom odboru Žarovnica, ovo je dionica ceste Antekolovići – Huđi. Ono što želimo omogućiti je bolja mobilnost ovih građana, razvoj gospodarstva i otvaranje novih prostora – izjavio je prilikom otvorenja uređene prometnice gradonačelnik Škvarić. Zahvalio se resornom ministarstvu za pomoć u obnovi bez čijih sredstava, naglasio je, to ne bi bilo moguće. Naveo je i da se uz cestu na tom području sanira i klizište.

-Ovdje je primjer da imamo i sanaciju klizišta uz taj dio programa koji smo prošle godine odradili. Tako se to radi i tako treba brinuti o sjeveru Hrvatske. Tako treba brinuti o ruralnom i brdsko-planinskom području ovoga kraja – završio je Škvarić.

Prije otvorenja novouređene ceste Štromar je stigao u zgradu gradske uprave gdje je čuo više o brojnim projektima u Lepoglavi među kojima je i energetska obnova same zgrade.

-Energetskom učinkovitošću koju provodimo na zgradi gradske uprave Grada Lepoglave osigurat ćemo 50 posto uštede, ali sanacijom krovišta zgrade i fasade i izgradnjom prilazne rampe za osobe s invaliditetom itekako ćemo cijeli taj dio aktivnosti dići na još veću razinu – pojasnio je Škvarić. I taj je projekt uvelike sufinanciran sredstvima s nacionalne razine a sama je njegov vrijednost nešto iznad milijun kuna. Uz sve te projekte Škvarić nije zaboravio na one, možda i najznačajnije, a koji se prije svega odnose na demografiju.

-Od svih onih politika kojima se moramo baviti, prije svega komunalnom politikom, cestama, strujom, vodom, kanalizacijom, gospodarstvom, odnosno radnim mjestima, mislim da je demografska politika itekako bitna, posebice za naše područje, pogranično područje s Republikom Slovenijom. Mislim da smo jedini grad u Hrvatskoj koji trenutno gradi dva vrtića, ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna, što je, ako govorimo o 25 milijuna izvornih proračunskih prihoda, preko 70 posto svih prihoda izdvajamo za izgradnju vrtića – izjavio je Škvarić te dodao.

.Cilj nam je da sva djeca idu u vrtiće, da svi mladi ljudi koji rade mogu zbrinuti djecu u vrtićima. Osigurali smo bespovratna sredstva za sve one obitelji koje žele kupiti kući na području Lepoglave, odnosno obnoviti staru kuću ili proširiti kuću zbog manjka prostora. 40 tisuća kuna daje Grad bespovratnih sredstava za kupnju nove kuće i stana, a s 20 tisuća bespovratnih kuna pomažemo u adaptaciji. Ove smo godine raspisali i natječaj za POS izgradnju – zaključio je Škvarić.

s.kalajdžija/sjever.hr 11.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.