Now Reading:
Na varaždinskoj Banfici osigurano zemljište za udrugu Gredica – uskoro vrtovi na više od 6 tisuća kvadrata
Full Article 2 minutes read

Na varaždinskoj Banfici osigurano zemljište za udrugu Gredica – uskoro vrtovi na više od 6 tisuća kvadrata

Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica i Grad Varaždin potpisali su u četvrtak Ugovor o zakupu zemljišta. Tim dokumentom Grad Varaždin je članovima udruge osigurao zemljište na Banfici ukupne površine 6211 metara kvadratnih na kojem će oni urediti vrtove.

Predsjednica udruge Rusalka Majer kazala je da već od 2012., od kada postoji Udruga, koriste zemljište u Biškupcu veličine nekoliko hektara i gdje više desetaka obitelji obrađuju vrtove. Uz to, napomenula je Majer, korist od ovog projekta je i druženje odnosno socijalizacija. No ti vrtovi imaju jednu manu a to je njihova velika udaljenost od središta grada i mjesta gdje korisnici žive. Grad je, po riječima Majer, ponovo izašao u susret i odlučio se na dodjelu zemljišta na Banifici.

Gradonačelnik Ivan Čehok naglasio je da je namjera grada, ukoliko bude interesa, nastaviti s tim projektom u ostalim dijelovima grada jer, pojasnio je, grad ima dosta zemljišta koje se ne koristi, a vrlo ga je lako privesti svrsi.

-Ako bude potrebe, grad je uvijek spreman dati svoje zemljište. Ovdje nije riječ samo o proizvodnji već i o susretu, druženjima – izjavio je Čehok. Dodao je da nije zanemariva ni činjenica da će se zemljište koristiti odnosno obrađivati umjesto da bude zapušteno i zaraslo.

Pročelnik Tomislav Bogović na kraju je dodao da je dosta zemljišta, koje je poljoprivredno, dano u zakup, a da je cilj da se neiskorišteno građevinsko zemljište obrađuje.

Danica Pajtak, ispred Udruge, predstavila je projekt “Zlatni Vrtovi” prijavljen na natječaj Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a koji je namijenjen građanima treće životne dobi. Očekuje da će taj projekt, odnosno vrtovi, biti od proljeća u funkciji.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

11.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.