Now Reading:
Brojni domaći i inozemni izlagači na 24. Međunarodnom sajmu “Priroda, lov, ribolov, turizam” u Varaždinu
Full Article 3 minutes read

Brojni domaći i inozemni izlagači na 24. Međunarodnom sajmu “Priroda, lov, ribolov, turizam” u Varaždinu

U varaždinskoj Areni danas je otvoren 24. Međunarodni sajam “Priroda, lov, ribolov, turizam”. Tradicionalna trodnevna manifestacija i ove je godina okupila stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Pakistana.
Osim bogate i raznolike ponude opreme za lov, ribolov i boravak u prirodi, nude se i proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je kako je povezivanje tih aspekata osobito važno:

-Treba ići na tu gastro-enološku komponentu jer se ona povezuje s lovom, ribolovom i turizmom, a naročito treba naglasiti nišu eko-etno. Tradicija, ekološki proizvodi, odnos prema prirodi, dobre su komponente i potpuna su novost na ovom sajmu.


Direktorica Sajma Maja Šimenc naglasila je edukacijski dio koji obuhvaća prezentacije, radionice, ali i izložbe. Gljivarsko društvo Smrčak izlaže oko 150 vrsta gljiva, dok Hrvatski sokolarski klub predstavlja ptice grabljivice.

-Kao novost, istaknula bih izložbu “Divlja Afrika” koju je postavio Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Uz nju imamo i Trofeje Afrike gospodina Matije Alberta, njegovu osobnu zbirki – istaknula je Šimenc.

Veliki interes inozemnih izlagača i posjetitelja ukazuje na potencijale Varaždinske županije u ovom aspektu turizma.

Mi sami još ne znamo koje potencijale imamo gledajući lovni turizam u Europi. Nigdje ne postoji mogućnost kao što je kod nas, mogućnost da lovci slobodno šetaju prirodom i izlovljavaju divljač koja im se na neki način stavlja u samo lovište. Takvih mogućnosti definitivno u Europi nema – istaknuo je predsjednik Lovačkog saveza Varaždinsku županije Ivan Kutnjak, naglasivši kako lovci cijene upravo netaknutu prirodu kakvu nalaze na našem području.
Kao zasebno događanje u holu dvorane ove se godine održava i Sajam sigurnosti i prevencije.

Jako je važno istaknuti da boravak u prirodi, kao i turizam u prirodi, smanjuju rizik od devijantnosti i delinkventnosti, osobito u mladih ljudi – naglasio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.


Sportsko ribolovni savez Varaždinske županije drugog dana sajma organizira okrugli stol s temom “Natjecateljski ribolov udicom na plovak, 3. dio”, uključujući i osvrt na novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu. Posjetitelji mogu svjedočiti i Sajamskom kupu u gađanju letećih meta, kao i natjecanju u kuhanju lovačkog kotlića.
Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja Sajma su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije, a otvoren je do nedjelje do 17 sati.

www.sjever.hr

11.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.