Now Reading:
TRAŽITE SEZONSKI POSAO? Pogledajte koju lovu nude Austrijanci!
Full Article 3 minutes read

TRAŽITE SEZONSKI POSAO? Pogledajte koju lovu nude Austrijanci!

austrija

I ove će zimske sezone vjerojatno mnogi radnici iz Hrvatske potražiti posao u Austriji. Kao što je slučaj i na Jadranu tijekom ljetne sezone, i austrijska skijališta trebaju razne profile turističkih djelatnika, a najveći je manjak kuhara, koji, ako su kvalificirani i imaju iskustva, mogu očekivati plaću i do 2000 eura.

Aleksandra Bertelt iz Euro Careera, agencije koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju, za Index je pojasnila kakvi uvjeti se nude hrvatskim radnicima te koje kriterije netko mora zadovoljiti da bi našao dobar sezonski posao u Austriji.

“KV kuhari spadaju pod deficitarna zanimanja u Austriji, tako da je potražnja za njima najveća. Uz KV kuhare traže se konobari, koji ne moraju nužno biti KV, ali moraju imati iskustva u hotelima visoke kategorije. Nadalje, traže se sobarice, domari, recepcioneri te KV maseri/fizioterapeuti i kozmetičari. Poznavanje njemačkog jezika je obavezno za sve, izuzev za kuhare, kojima je dovoljno poznavanje engleskog jezika jer nemaju izravan kontakt s gostima”, kaže Bertelt.

Nude se 13. i 14. plaća, božićnice, naknada za godišnji…
Iako je Hrvatska već šest godina članica EU-a, austrijsko tržište rada još uvijek nije potpuno otvoreno za hrvatske radnike pa je potrebno ishoditi radnu dozvolu. No radnici u Austriji, bez obzira na to bili zaposleni za stalno ili kao sezonci, imaju prilično raskošne uvjete pa tako dobivaju 13. i 14. plaću, božićnicu, naknadu za godišnji odmor… Za sezonce je u pravilu osiguran i smještaj, u objektu u kojem rade ili blizu njega.

Plaće se kreću od 1400 eura mjesečno
Plaće ovise o kvalifikacijama, poziciji i satnici, za kuhare se kreću od 1600 do 1900 eura neto, za konobare od 1400 do 1800 eura neto, sobarice, domar, recepcioneri, maseri i kozmetičari zarađuju oko 1400 do 1500 eura neto. Svi djelatnici, kako sezonci tako i oni koji rade kroz cijelu godinu, imaju pravo na 13. i 14. plaću, odnosno božićnicu i naknadu za godišnji odmor, piše Index.

Smještaj je svima osiguran od strane poslodavca i to su većinom jednokrevetne ili maksimalno dvokrevetne sobe u neposrednoj blizini hotela, ako ne u samom hotelu, za koje djelatnici ne snose nikakve troškove, uz tri obroka dnevno. Do ove godine je satnica iznosila i do 54 sata tjedno u zimskim mjesecima, a ove godine se satnica svela na 48 sati tjedno. Radi se šest dana u tjednu, jedan dan je slobodan.

Austrijski poslodavci zadovoljni su hrvatskim radnicima, ali i obrnuto, tako da mnogi godinama rade kod istog poslodavca.

Cijeli članak pročitajte ovdje

foto: Pixabay

www.sjever.hr/aktualno.hr/index.hr 10.10.2019.


Input your search keywords and press Enter.