Now Reading:
KRAPINA: Obilježen Dan neovisnosti i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije
Full Article 5 minutes read

KRAPINA: Obilježen Dan neovisnosti i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti i Dana branitelja Krapinsko – zagorske županije u ponedjeljak je u Krapini održan prijem za braniteljske udruge koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije. Ratnih se dana prisjetio Stjepan Pavliša, predsjednik podružnice UDVDR za Krapinsko – zagorsku županiju i časnik HV-a, pripadnik 103. brigade

-Na jučerašnji dan, isto je bila nedjelja 1991. godine, više od 5,5 tisuća Zagoraca je mobilizirano u razne postrojbe ZNG i policije i dignuta je kompletna 103. brigada koju je formiralo oko 3,5 tisuće Zagoraca. U zagorskoj brigadi tada je tek svaki pet vojnik imao pušku, a svaki treći vojnu odoru. Snage su se tada pregrupirale na način da se oružje uputilo onim postrojbama koje su bile najspremnije krenuti na ratište, tako da se na današnji dan, upravo u doba raketiranja, krenulo iz Zagorja prema Karlovcu – 3. satnija 2. bojne ojačana dijelovima zapovjedništva 2. bojne i s nekoliko autobusa i nešto kamiona. Drugi su dan došle još dvije satnije tako da smo mi već prvih dana listopada 1991. u Karlovcu imali našu kompletnu bojnu iz 103. brigade. Uz to što smo bili jako slabo naoružani, najvažniji element bio je dolazak u Karlovac, kad su i žitelji grada, a i ona druga strana shvatili da je Karlovac branjen i na taj način i obranjen. Karlovac je tada bio čvrsto uporište tadašnje JNA s četiri vojarne koje još nisu bile oslobođene i mi smo sve do lipnja 1992. bili dolje i pomogli lokalnom stanovništvu, brigadama i policiji da se sve četiri vojarne oslobode, uzme oružje, da se ojačaju obrambeni položaji Hrvatske u tom području. Karlovac je neprijatelju bio jako interesantan u to doba jer presijecanjem tog koridora mi bi bili praktički podijeljena Hrvatska što nismo mogli dozvoliti – istaknuo je Pavliša i dodao:
 – Unatoč nedostatku naoružanja i opreme, nije bio problem ljude odvesti u Karlovac, nego je veći problem bio kako ih ostaviti kod kuće jer su svi željeli ići u obranu svoje domovine.

Darko Car, načelnik PU krapinsko – zagorske istaknuo je da je policija bila prva, u to vrijeme jedina organizirana skupina koja je počela braniti domovinu.
-U svemu tome sudjelovali su i naši policajci iz PU krapinsko – zagorske i u Domovinskom su ratu stradala šestorica. Vijest o odvajanju Hrvatske od SFRJ imala je ogromno značenje, ne samo za policajce, nego i za sve ostale naše građane. To je bila povijesna odluka i danas, 28 godina nakon te odluke, sjećamo se kao da je bilo jučer – kazao je Car i dodao:
-Mi smo bili oprezni od prvog dana i profesionalno smo prilazili svakoj zadaći koju smo dobili. Nije bilo lako u to vrijeme, radilo se o ogromnoj promjeni i mislim da smo na tu promjenu jako dobro odgovorili.

Župan Željko Kolar kazao je da posebno zahvaljuje i ističe doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu:

-Od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je bio zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske, do 11,5 tisuća zagorskih branitelja koji su bili na svim ratištima diljem Hrvatske, jednog Rudolfa Perišina koji je ostavio neizbrisiv trag  kada je sa svojim avionom preletio u Klagenfurt i kada je rekao ‘Ja sam Hrvat, ne mogu pucati na svoj narod”, i još niz sjajnih momaka koji su se sa svojom hrabrošću isticali i dali doprinos u obrani i oslobođenju hrvatskog teritorija i formiranja teritorija RH.
Kolar je spomenuo i odličnu suradnju s braniteljskim udrugama u Krapinsko – zagorskoj županiji, kad je riječ o brizi za hrvatske branitelje i suradnji na projektu o širenju istina o Domovinskom ratu.

Imamo preko 20 udruga na području županije i sve su vrlo aktivne. Često dogovaramo zajedničke projekte i Županija je do sada plasirala ili će plasirati do kraja godine preko 600.000 kuna za rad braniteljskih udruga, za skrb branitelja i njihovih obitelji i u obilježavanju datuma iz novije hrvatske povijesti – istaknuo je Kolar.

Nakon prijema uslijedilo je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća na gradskom groblju u Krapini. Saborski zastupnik Žarko Tušek tom je prilikom naglasio da je Dan neovisnosti jedan od četiri velika datuma stvaranja moderne hrvatske države, a koji se posebno obilježava u Hrvatskom zagorju jer je to ujedno i  Dan branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije.

-Ovim danom obilježavamo trenutak kad je Hrvatska u potpunosti raskinula sve državno-pravne sveze s bivšom Jugoslavijom i sve institucije bivše države proglasila nevažećima u smislu zakonodavnog i političkog okvira na prostoru RH. Danas se prisjećamo svih ljudi koji su u tom vremenu stvarali hrvatsku državu. Prije svega našeg utemeljitelja moderne hrvatske države, našeg Zagorca, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali i svih branitelja koji su branili našu domovinu i naš narod na svim našim granicama i izvan njih – izjavio je Tušek te dodao da se s posebnom empatijom gleda na zagorske branitelje koji su na poseban način sudjelovali u Domovinskom ratu i dali veliki doprinos u obrani Hrvatske.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

07.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.