Now Reading:
Hoće li Čakovec obraniti titulu?
Full Article 3 minutes read

Hoće li Čakovec obraniti titulu?

Uz Umag i Čakovec, koji brane svoje titule najboljih gradova u kategoriji srednjeg i velikog grada, u finale su ušli Bakar, Cres, Krk, Novigrad i Supetar (mali gradovi), Kutina, Labin, Poreč i Rovinj (srednji) i Bjelovar, Pazin, Šibenik i Velika Gorica (veliki gradovi) – donosi portal Gradonačelnik.hr,

Pripreme i analitika temeljem koje ćemo 4. 10. u Šibeniku, u sklopu zajedničkog projekta Najbolji grad kojeg smo prošle godine pokrenuli zajedno sa Hanza mediom i agencijom Ipsos, izabrati najbolje hrvatske gradove na području gospodarstva, obrazovanja, kvalitete života, te korištenja EU fondova u samoj su završnici, pa danas krećemo s objavom finalista. Prva je na redu kategorija ‘obrazovanje i mladi’ u kojoj svoju titulu najboljih ove godine brane Umag i Čakovec, koji su ponovo ušli u najuži krug za ovu nagradu.

S Čakovcem će se u konkurenciji velikih gradova natjecati Bjelovar, Pazin, Velika Gorica i Šibenik, dok Umagu, u konkurenciji srednjih gradova, konkuriraju Rovinj, Poreč, Labin i Kutina.

U preostaloj, trećoj konkurenciji malih gradova u najuži izbor najboljeg grada za obrazovanje i život mladih ušli su Bakar, Cres, Krk, Novigrad i Supetar. To znači da ćemo ove godine dobiti novog pobjednika u ovoj kategoriji za male gradove, jer lanjskog pobjednika Paga nema u završnom izboru.

Prilikom rangiranja gradova korišten je, prije svega, izračun proračunskog izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku. Zatim je, među ostalim, u izračun uzeto prosječno izdvajanje za stipendije i školarine i broj djece po odgajatelju u vrtiću kao pokazatelj standarda u vrtićima.

Među bitnijim kriterijima za rangiranje gradova u konkurenciji obrazovanje i mladi vrednovali su se I broj učenika po nastavniku u osnovnim školama te iznos porodiljnih naknada po novorođenome. Na svaki od spomenutih pokazatelja gradova primijenjen je njihov indeks razvijenosti kako ga izračunava službena statistika.

Čakovec je, tako, izborio završnicu izbora najboljeg grada za obrazovanje i život mladih, među ostalim, jer 39 posto gradskog proračuna izdvaja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade. Osigurao je, među velikim gradovima, i najviši iznos stipendija i školarina po stanovniku od 73 kune. Sjedište Međimurske županije svrstalo se i među deset gradova s najboljim omjerom učitelja i učenika u zemlji, s omjerom 10,7 učenika na učitelja.Više čitajte na….https://gradonacelnik.hr/najbolji-grad/umag-i-cakovec-brane-naslov-najboljih-gradova-za-obrazovanje-i-demografiju-u-finalu-samo-cetiri-kontinentalna-grada/

www.sjever.hr/Gradonacelnik.hr 25.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.