Now Reading:
PU koprivničko-križevačka provodi pojačani nadzor korištenja mobitela
Full Article 3 minutes read

PU koprivničko-križevačka provodi pojačani nadzor korištenja mobitela

policija

Kako nepravilno korištenje mobitela i sličnih uređaja, te nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonose stradavanju osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja broja stradalih osoba u prometnim nesrećama, te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 16. do 22. rujna 2019. godine provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela, drugih uređaja i sigurnosnog pojasa.

Policijski službenici će nadzirati korištenje mobitela i drugih sličnih uređaja od strane vozača svih vrsta vozila odnosno kako vozača motornih vozila, tako i vozača bicikala.

Korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača odnosno korištenje takvih uređaja za vrijeme kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel ili slični uređaj ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno pomoću tzv. „hands-fee“ uređaja.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.

Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Djeca niža od 150 cm se u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela i sličnih uređaja, te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

www.sjever.hr 13.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.