Now Reading:
JUTARNJI DOZNAJE: I GORAN MARIĆ PRED SMJENOM? Ministar državne imovine na izlaznim je vratima Banskih dvora
Full Article 5 minutes read

JUTARNJI DOZNAJE: I GORAN MARIĆ PRED SMJENOM? Ministar državne imovine na izlaznim je vratima Banskih dvora

Ministar državne imovine Goran Marić na izlaznim je vratima iz Banskih dvora, reklo nam je danas više dobro upućenih sugovornika, te će vrlo vjerojatno biti prva žrtva rekonstrukcije Vlade – piše Jutarnji.hr.

Marić je ministar čije se ime danas naveliko počelo povlačiti po političkim kuloarima, a koji bi vrlo vjerojatno trebao biti zamijenjen u širokoj rekonstrukciji koju je nedavno najavio premijer Andrej Plenković.

Za Marića svi sugovornici iz HDZ-a s kojima smo danas razgovarali kažu da je gotovo sigurno da će biti smijenjen zbog afera koje se iz dana u dan pojavljuju u medijima, ali svi napominju da je ta odluka isključivo na premijeru. Ali, kako doznajemo, premijer danas s njim nije bio još razgovarao.

A premijeru bliski izvori ne potvrđuju niti demantiraju informacije do kojih smo došli, nego na pitanje o Mariću kažu da je “tu jako puno spekulacija, a neke se stvari još definiraju”.

Bez rezultata

Pitanje je i hoće li se premijer riješiti i ostalih ministara koji su opterećeni aferama, poput Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića ili pak ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji nema afera sličnih svojim kolegama, ali nema ni rezultata u svom resoru. Sasvim je sigurno da će premijer morati naći zamjenu za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, a zamjenu za Lovru Kuščevića našao je jučer kada je objavio da će za novog ministra uprave predložiti pravnika iz Šibenika Ivana Malenicu.

Naši sugovornici kažu da će glasovanje o novim ministrima biti na izvanrednoj sjednici Sabora u petak, 19. srpnja, ili najkasnije u ponedjeljak, 22. srpnja, još se priča i o mogućem spajanju ministarstava, dok iz Vlade poručuju da je teško precizno reći kada će se održati ta sjednica Sabora.

Šef Sabora Gordan Jandroković danas je potvrdio da će zbog izglasavanja povjerenja članovima Vlade sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Zastupnicima je poručio da će o terminu biti naknadno obaviješteni.

U HDZ-ovim kuloarima govori se da bi se na toj sjednici trebalo glasati o najmanje četiri nova ministra. No, za sada je jedino sigurno da će se glasati o Malenici, ali i o nasljedniku ministrice vanjskih poslova. Mediji su dosad kao njezina potencijalnog nasljednika najčešće spominjali predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frku Petešića. O ostalim ministrima koji će biti smijenjeni, kao i o njihovim nasljednicima još se samo nagađa.

Plenkovićeva odluka

– To je sve u Plenkovićevim rukama. Mislim da u ovom trenutku nitko nema prave informacije – kaže jedan sugovornik iz HDZ-a. Dodaje kako je uvjeren da će nakon posljednjih afera koje su objavljene u medijima sigurno otići Goran Marić, a moguće i Gabrijela Žalac.

– Oni mi se čine najizglednijima za odlazak iz Vlade, iako se u kuloarima spominju i Tomislav Tolušić, Milan Kujundžić, Marko Pavić, Nada Murganić – kaže jedan član stranke. Jedan saborski zastupnik HDZ-a smatra da su najizgledniji za napuštanje Vlade oni ministri koji se u zadnje vrijeme najčešće spominju u medijima.

– Ne znam ništa sigurno, ali moglo bi se raditi o ministrima za koje SDP skuplja potpise za njihov opoziv, dakle o Mariću, Tolušiću i Žalac – kaže naš sugovornik.

Ministrica Žalac danas je, pak, za N1 rekla da će o rekonstrukciji Vlade odlučiti premijer.

– To je njegovo pravo – rekla je Žalac s kojom premijer o tome, kako je rekla, nije razgovarao. Na upit je li spremna otići iz Vlade, uzvratila je da je “spremna na sve”.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je pak da premijer razgovara s ministrima i mogućim kandidatima o rekonstrukciji Vlade te je naglasio kako je siguran da će u sljedećih mjesec dana izaći s novim imenima. O Marićevim aferama rekao je da ne želi iznositi subjektivno stajalište i da vjeruje u vjerodostojnost institucija.

– Marić je dio Vlade, svaki njegov potez je pod povećalom i siguran sam da se ništa nije dogodilo, a da iza toga nije ostao pisani trag koji se uvijek može analizirati. Ako je bilo pogreške, sigurno je evidentirana – nije stao u obranu kolege Horvat.

Prvi koraci

A novi ministar uprave Ivan Malenica danas je poručio za Jutarnji da je počašćen i zahvalan premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju za kandidaturu za ministra uprave.

Sljedeći korak je saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te glasovanje na sjednici Sabora. – Kroz Savjet za javnu upravu usko sam surađivao s timom u Ministarstvu te sam u tom dijelu upoznat s radom Ministarstva i procesima koji se tamo odvijaju – kaže Malenica.

Dodaje da bi se kroz digitalizaciju javne uprave trebala smanjiti birokratizacija i ubrzati procesi, posebice oni koje utječu na svakodnevni život građana.

– Javna uprava mora biti servis građanima Hrvatske i biti pozitivno tijelo u javnosti – poručuje Malenica.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jutarnji-doznaje-i-goran-maric-pred-smjenom-ministar-drzavne-imovine-na-izlaznim-je-vratima-banskih-dvora/9114824/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 13.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.