Now Reading:
SDP-ovci DONČIĆ I VEŠLIGAJ PORUČILI IZ ZABOKA: Vrijeme je za nove parlamentarne izbore
Full Article 4 minutes read

SDP-ovci DONČIĆ I VEŠLIGAJ PORUČILI IZ ZABOKA: Vrijeme je za nove parlamentarne izbore

vešligaj dončić

Izmjene Zakona o porezu na dohodak, prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama bile su središnja tema konferencije za novinare SDP-ovih saborskih zastupnika Siniše Hajdaš Dončića i Marka Vešligaja održane jutros u Zaboku.

Istaknuli su kako su to bili upravo njihovi zakonski prijedlozi koji su, po njihovim riječima, trebali građanima ove zemlje poboljšati životni standard ali su, kazao je Dončić, odbijeni od saborske većine koju čine HDZ, HNS i Bandićeva stranka te još neki „žetončići”.

Potpredsjednik Sabora pojasnio je kako je intencija bila da se izmjenama tih zakona povećaju plaće u Hrvatskoj na način da se smanji stopa poreza na dohodak, a da se istovremeno ta razlika, koja bi išla iz sredstava namijenjenih lokalnoj samoupravi refundira kroz Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave.

dončić

Osim ova tri zakonska prijedloga, SDP ih ima još sedam u pripremi. Hajdaš Dončić je podsjetio da se radi o izmjeni Zakona o PDV-u, izmjenama Zakona o doprinosima, te između ostalog, izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Dončić je posebno naglasio da bi trebalo doći i do raspuštanja ovog saziva Sabora za što pripremaju prijedlog odluke i naglasio je da je jedino rješenje za ovako, po njegovim riječima, loš rad Sabora novi parlamentarni izbori.

Nakon njega Vešligaj je rekao više o, po njegovom mišljenju, netransparentno dodjeljivanju sredstava za pojedine projekte na području Krapinsko-zagorske županije. Naglasio je da u ovoj županiji više proračunskih novaca dobivaju načelnici i gradonačelnici koji dolaze iz redova stranaka koje su na nacionalnoj razini na vlasti. U sklopu toga izrazio je zadovoljstvo što će stići više od deset milijuna kuna za sanaciju klizišta, ali smatra da je to premalo jer su štete veće od 110 milijuna kuna. Kaže da su amandmanom tražili više od 50 milijuna kuna, ali nije usvojen.

sdp

-Brine me selektivni pristup od strane Vlade RH-a, protiv sam toga da se dodjeljuju sredstva bez ikakvih kriterija – kazao je Vešligaj. Dodao je i da mu je žao što su stale velike investicije od strane države, a kao jedan od primjera je naveo nedovršen krak brze ceste prema Mariji Bistrici. Na kraju je podsjetio kako je HDZ ostao bez komentara na situaciju u Konjščini gdje je javna inicijativa građana spriječila izgradnju spalionice.

Govoreći o svom saborskom angažmanu oba su zastupnika naglasili da je SDP na pojedine zakonske prijedloge uložio 130 amandmana od čega Hajdaš Dončić njih 8. SDP-ovi zastupnici su od početka godine imali oko 1.600 javljanja za riječ od čega Vešligaj 33 puta, a Dončić. On je ujedno vodio plenarne sjednice u trajanju od ukupno 70 sati. Dončić i Vešligaj, te njihovi stranački kolege, od početka godine postavili su 137 zastupničkih pitanja.

vešligaj

Inače, Dončić osobno, odgovarajući na novinarsko pitanje oko rekonstrukcije Vlade, očekuje vruću političku jesen dok je za premijera rekao da on nema snage provesti reforme i smanjiti veliki državni aparat. Za promjene u Vladi misli da će biti kozmetičke i da je jedini motiv Plenkovića da izdrži i da šest mjeseci bude na čelu kada Hrvatska preuzme vođenje Europske unije. Na pitanje Dončiću, tko po njemu mora otići od ministara, odgovorio je prvo Plenković a nakon toga i svi ostali.

s.kalajdžija/sjever.hr 11.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.