Now Reading:
NAJGORI REZULTATI DRŽAVNE MATURE IKAD “Matematika je katastrofa!”
Full Article 3 minutes read

NAJGORI REZULTATI DRŽAVNE MATURE IKAD “Matematika je katastrofa!”

matura

Ovogodišnja je generacija maturanata ostvarila najlošije rezultate na ispitima državne mature od njezina uvođenja. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom, donosi Jutarnji list. Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.
Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

Matematika ne ide pa ne ide!
U srijedu su objavljeni privremeni rezultati ljetnog roka desete državne mature. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja, piše Jutarnji.
Prema prvim, neslužbenim podacima, ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca (u odnosu na 75 lanjskih).
– Matematika je katastrofalna, pogoršanje je i na hrvatskom, pri čemu je niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira – kažu upućeni koji raspolažu i preliminarnim podacima o manjem broju učenika u odnosu na prošlu godinu koji su uspjeli ostvariti maksimalne rezultate na ispitima. To znači da je manji broj učenika ispite iz mature ove godine uspio položiti sa 100-postotnom točnosti.
Prema neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 11.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.