Now Reading:
Lepoglava postaje “Grad prijatelj izviđača”
Full Article 4 minutes read

Lepoglava postaje “Grad prijatelj izviđača”

lepoglava izvidaci

Lepoglavu su u ponedjeljak posjetili predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, poslovni direktor Dan Špicer i regionalni koordinator regije Centar Alen Konjević u pratnji načelnice Odreda izviđača Lepoglava Tatjane Ficko i članice Odreda Mirele Varović.

Razlog dolaska je pokretanje inicijative za dobivanje statusa ‘Grad prijatelj izviđača’, a koji se dodjeljuje gadovima koji sustavno pomažu razvoj skautskog pokreta na svom području. S gostima iz Zagreba i Lepoglave razgovarali su gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač koji nisu krili zadovoljstvo zaključcima sastanka i samom inicijativom da Lepoglava još jednom pokaže kako je drukčija od drugih kad se radi o odnosu s djecom i mladima, odnosno organizacijama civilnog društva.

Cilj projekta „Gradovi prijatelji izviđača“ je promicanje volonterstva, važnosti zaštite prirode i rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta kroz jačanje postojećih izviđačkih organizacija i osnivanje novih u mjestima gdje izviđači još ne djeluju. Gradovi koji uđu u projekt potpisuju Povelju o suradnji te dobivaju titulu Grada prijatelja izviđača, a obvezuju se pomagati u razvoju izviđačkog pokreta te poticati aktivnosti usmjerene k razvoju volonterstva, zaštiti prirode i osnaživanju mladih.

Potpisivanje Povelje najavljeno je za 8. prosinca i obilježavanje Dana grada Lepoglave. Osnivanjem novih i širenjem postojećih izviđačkih udruga omogućit će se velikom broju djece, koja nisu imala prilike u svojoj sredini biti dio izviđačkog pokreta da sudjeluju u izviđačkim aktivnostima. Volonterskim i edukativnim akcijama koje će Savez izviđača Hrvatske organizirati zajedno s udrugama partnerima na projektu uključit će se brojne mlade te razvijati svijest među građanima o potrebi volontiranja, pomaganja zajednici i zaštiti prirode. Jedan od zaključaka sastanka jest i prihvaćanje inicijative revitalizacije neiskorištenog zemljišta koje će Savez izviđača Hrvatske, u suradnji s Gradom te partnerima i sponzorima, staviti u funkciju izviđačkog kampa kojeg će moći koristiti domaći i strani izviđači. S obzirom da tisuće izviđača iz zapadne Europe godišnje žele doći u Hrvatsku, izviđački kampovi omogućit će im siguran boravak, a jedan takav kamp s pripadajućom infrastrukturom koristiti će i Odred izviđača Lepoglava tako da bi kamp bio u funkciji cijele godine.

Kao izgledna lokacija kampa predviđena je ona uz rijeku Bednju na kojoj se nalazi pokusno polje od 2 hektara gradskog zemljišta. Uz pomoć Internet platforme koju će izraditi Savez izviđača Hrvatske, svi kampovi će se mapirati, uključujući i sve zanimljive sadržaje u okolici svakog kampa koje će izviđači moći posjetiti i koristiti. Platforma će pomoći stranim izviđačima da si lakše organiziraju i planiraju put u Hrvatsku, a da se prilikom boravka mogu upoznati sa što više lokalnih i nacionalnih zanimljivosti.

www.sjever.hr 11.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.