Now Reading:
Klanjec u top 10 gradova po izdvajanju za obrazovanje
Full Article 3 minutes read

Klanjec u top 10 gradova po izdvajanju za obrazovanje

klanjec

Redovite analize gradskih proračuna koje objavljuju portali gradonačelnik.hr i novac.hr, a prenosi i Jutarnji list, još jednom su Grad Klanjec svrstale u top 10 hrvatskih gradova. Ovaj put riječ je o izdvajanju za obrazovanje, a analizirani su podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna.

Službene brojke govore da su tek tri grada, Vis, Poreč i Požega, za obrazovanje izdvojila iznad 20 posto proračuna, osam ih je izdvojilo između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini izdvajanja ispod 10 posto. Čak 20 gradova izdvojilo je ispod jedan posto.

Grad Klanjec izdvojio je za obrazovanje 11,00% svog proračuna te se tako našao na osmom mjestu između svih hrvatskih gradova, a prema riječima gradonačelnika Zlatka Brleka, u 2018. godini taj je iznos bio oko 1,5 milijuna kuna. Sufinancira se prijevoz srednjoškolcima te osnovnoškolcima bez obzira na pedagoške standarde, škola plivanja, terenska nastava, natjecanja i za sve socijalno ugrožene učenike Grad plaća školsku kuhinju.

– Grad svake godine kupi barem jednu pametnu ploču za osnovnu ili područnu školu jer između tih škola ne radimo nikakvu razliku i smatramo da je ulaganje u obrazovanje najvažnija stavka u jednom gradu, te da bez znanja nema niti napretka grada niti demografske obnove. Grad izdvaja sredstva za učeničke i studentske pomoći, učeničke stipendije iznose 250 kuna mjesečno, a studentske 550 kuna mjesečno. Financira se i rad logopedskog kabineta čije usluge mogu koristiti sva djeca s našeg područja. To godišnje iznosi 150 tisuća kuna, polovicu tog iznosa financiramo mi, a polovicu Općina Veliko Trgovišće – istaknuo je gradonačelnik Klanjca uz objavu najnovijih analiza proračuna hrvatskih gradova.

www.sjever.hr/klanjec.hr 06.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.