Now Reading:
POČINJE 5. FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Donosimo kompletan program
Full Article 13 minutes read

POČINJE 5. FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Donosimo kompletan program

dvorišta

Povijesna jezgra Varaždina, obnavljana i s ljubavlju čuvana, zauzima otprilike 35 hektara površine. Svaka zgrada, pročelje, ulica, trg i park na tom nevelikom prostoru priča priču o gradskom životu, kulturi i duhu Varaždina kroz stoljeća.

No, izvana vidljiva raskoš današnjeg Varaždina nije njegovo jedino bogatstvo. Iza haustora gotovo svake kuće u varaždinskoj jezgri, u intimi dvorišta skriva se i nastavlja priča o Varaždinu.
Dio te prekrasne priče bit će otkriven ovoga vikenda, 6. i 7. srpnja, na 5. Festivalu varaždinskih dvorišta koji organizira Turistička zajednica grada Varaždina.

Ovogodišnji će festival biti najveći, najbogatiji i najzanimljiviji do sada. Okupit će čak 14 dvorišta u povijesnoj jezgri Varaždina, program će se protegnuti i na nedjelju, a prvi put će dio službenog programa festivala biti i kazališna premijera. HNK u Varaždinu će, naime, u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, u atriju Starog grada, možda i najpoznatijem varaždinskom “dvorištu”, premijerno izvesti raskošnu produkciju ambijentalnog kazališta, predstavu “Horor diptih” nastalu po pričama E. A. Poea.

STARI GRAD
10.00 sati PUCANJ IZ KUBURA I TOPA
Stari grad zauzima posebno mjesto u srcima i dušama Varaždinaca, a uz to je svakako i najfotografiranija vizura grada. Pretražite #varazdin na Instagramu i uvjerit ćete se da je Stari grad foto-sinonim za Varaždin pa je potpuno opravdano da Festival varaždinskih dvorišta simbolički započne s te lokacije i to pucnjem iz topa Varaždinske građanske garde i kubura Keglević straže iz Kostela.

ATRIJ STAROG GRADA
21.30 sati HORROR DIPTIH (prema pričama Edgara Allan Poea: Pad kuće Usher i William Wilson)
premijera
Kooprodukcija HNK u Varaždinu i GMV
Redateljica: Ksenija Krčar
Festival varaždinskih dvorišta će prvi put zakoračiti u čarobni atrij Staroga grada, možda i najpoznatije varaždinsko „dvorište“ u kojem bi svaki kamen, svaka stuba i svaka kolonada mogli ispričati bezbrojne priče o povijesti, uzbudljivim, a možda i uznemirujućim događajima. Takva je kulisa i pozornica upravo savršeno mjesto za kazališne predstave, a što može ljetnu večer u atriju starog dvorca učiniti još uzbudljivijom nego malo horora? Za uzbuđenje će se pobrinuti HNK u Varaždinu koji će, prvi put kao dio programa Festivala varaždinskih dvorišta, premijerno izvesti svoju novu predstavu – “Horor diptih”.
“Horor diptih”, u režiji i dramatizaciji Ksenije Krčar, rađen po pričama “Pad kuće Usher” i “William Wilson” Edgara Allana Poea gledatelje će spojem ambijenta, kazališta, glazbe i audiovizualnih umjetnosti uroniti duboko u tjeskoban svijet dviju napetih i jezovitih priča jednog od istinskih genijalaca žanra horora. Glavne uloge igraju Marinko Prga, Paško Vukasović te Nikša Eldan i Filip Eldan. Svečana premijera bit će održana u subotu 6. srpnja, a reprize su na rasporedu 7., 11., 13. i 14. srpnja, sve s početkom u 21.30 u atriju Starog grada.

DVORIŠTE VUGRINEC, Bakačeva ulica 10

Tekstilno tehnološki fakultet i Varteks – Dvorište s pepita uzorkom
Od tkanja pepita materijala do odjevnog predmeta varaždinskog brenda VARTEKS
prezentacije, promocije, izložba

Dvorište s pepita uzorkom smjestit će se u dvorištu Vugrinec u neposrednoj blizini Trga Miljenka Stančića i posjetiteljima će omogućiti da vrlo zorno, praktično, čak i samostalno, upoznaju, iskuse i isprobaju sve faze izrade odjevnog predmeta. Uz mnoštvo aktivnosti te pravi tkalački stan i dizajnerske radionice s naglaskom na pepita uzorak, ovo dvorište ugostit će i izložbe modnih radova i prototipova nastalih u suradnji Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Varteksa te mnoštvo zanimljivih detalja iz modne povijesti Varaždina i povijesti odijevanja općenito, prikazanih kroz instalacije, ilustracije, fotografije i zapise.
Posjetitelji će u okviru radionice “Moj dizajn, moj kaput” imati mogućnost osmisliti i dizajnirati „svoj“ unikatni kaput, a uz stručnu pomoć dizajnera i studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta.  Stručni žiri na kraju će između prijedloga odabrati najbolji dizajn te će isti, s pepita uzorkom, izraditi Varteks i pokloniti osobi koja ga je dizajnirala.

DVORIŠTE UMJETNIČKI – FINO / Dvorište Galerije Zlati ajngel
Ljudevita Gaja 15
RAW FOOD BREAK u Medenjaku
IZLOŽBA SLIKA ZDENKA HUZJANA (Ljubljana) u galeriji Zlati ajngel
Umjetnost je širok pojam i oko granica njezine definicije vođene su i pisane mnoge rasprave. No, bilo bi nepravedno umijeće osmišljavanja i pripreme nevjerojatno finih jela, velikih i malih, ne smatrati umjetnošću. Udruga Medenjak, koja već godinama promiče svijest o tome kako iznimno zdrava hrana može biti i iznimno fina, okuplja takve umjetnike, koji su (između ostalog) osmislili čitav niz prirodnih, zdravih slanih i slatkih grickalica čiji okusi, mirisi, ali i sam izgled zasigurno ulaze u polje umjetnosti.
Za Festival varaždinskih dvorišta, Medenjak i galerija Zlati ajngel, u istoimenom dvorištu u ulici Ljudevita Gaja kreirat će finu umjetničku oazu. Uz svoje već nadaleko poznate zdrave zalogaje, Medenjak će poseban naglasak staviti na “rawfood” –  jela od sirovih namirnica, idealna za ljetni vikend, dok će izložba slika Zdenka Huzjana u samoj galeriji ponuditi odmor za oči i dušu.

DVORIŠTE ART ŠTACUN
Uska ulica 6
CHILL-AJ i KREIRAJ po varaždinski
Dvorište Art Štacun važno je mjesto Festivala varaždinskih dvorišta, zelena oaza skrivena u haustoru jedne od najšarmantnijih ulica povijesne gradske jezgre – Uske ulice. Ono je jedno od prvih koje je započelo transformaciju Uske u umjetničku ulicu, a način na koji su vlasnice uredile i otvorile dvorište bio je jedna od inspiracija za nastanak Festivala dvorišta, posvećenog upravo tim divnim, skrivenim kutcima Varaždina.
Asortiman četveročlanog entuzijastičnog Art Štacun kolektiva sastoji se od ručno rađenih uporabnih i dekorativnih predmeta za dom, izrađenih s velikom ljubavlju od prirodnih materijala: drva, keramike i tekstila, odnosno različitih predmeta koji u Art Štacunu dobivaju novo ruho i funkciju. Na ovogodišnjem Festivalu varaždinskih dvorišta, dvorište Art Štacun priuštit će posjetiteljima opuštanje u skrivenom zelenilu povijesne jezgre i uranjanje u kreativnost i ljepotu stvaranja.

DVORIŠTE CVEK, Ivana Kukuljevića 7
Društvo arhitekata Varaždin
VRIJEDNOST ARHITEKTURE – IZLOŽBE, PREZENTACIJE, RADIONICE…
nedjelja u 10 sati EDUKATIVNA ARHITEKTONSKA ŠETNJA ZA GRAĐANE
Uživanje u današnjem Varaždinu dugujemo generacijama i generacijama koje su ga gradile, čuvale i modernizirale. Arhitektonska baština jednog grada međutim, pogotovo kada se radi o povijesnom i nevjerojatno očuvanom biseru poput Varaždina, nisu samo zdanja stara više stotina godina. Gradovi su živući organizmi, koji se mijenjaju i prilagođavaju vremenima, a takva je i njihova arhitektura, koja ostaje najvidljiviji i najopipljiviji simbol nekog razdoblja.
Izgradnja i razvoj Varaždina nisu zastali s barokom ili klasicizmom, nastavili su se i u modernim vremenima, kroz čitavo dvadeseto stoljeće, te ostavili dubok i vrijedan trag u vizurama grada i svijesti građana. Njezinom istraživanju, mapiranju i, posebno važno, popularizaciji u posljednjih nekoliko godina doprinosi Radna skupina Varaždin Društva arhitekata Varaždin.
Mladi i motivirani arhitekti u dvorištu Cvek izložit će i predstaviti svoje radove, fotografije, nalaze, interpretacije i spoznaje te posjetiteljima dočarati da su suvremene vizure njihovog djetinjstva vrijedne ne samo kao uspomena, nego kao i moderna baština. Nikako ne treba propustiti ni nedjeljnu vođenu šetnju modernom arhitekturom Varaždina.

DVORIŠTE KNJIGOVEŽNICE KANIŠKI
Petra Preradovića 5
RUČNI UVEZ KNJIGA
GRADSKI NOTAR – PREZENTACIJA IZRADE  STRANICE MANUSKRIPTA NA PERGAMENTU
Svi volimo knjige, cijenimo ih, kupujemo, posuđujemo, poklanjamo ili dobivamo na dar, ali vrlo rijetko razmišljamo kako knjige nastaju. Ne mislimo pritom na sam čin pisanja nekog romana ili publicističkog djela, nego na konkretnu izradu predmeta kojeg zovemo knjigom. Iako je digitalna revolucija potpuno promijenila i depersonalizirala način izrade knjiga, taj stari zanat i dalje živi u Varaždinu, a dvorište knjigovežnice Kaniški otvorit će vrata svim zainteresiranim da otkriju barem djelić zanatskih tajni.
U dvorištu će se tijekom festivala nastaniti i varaždinski notar, koji će posjetiteljima demonstrirati kako je polagan i mukotrpan posao bila ručna izrada manuskripata i knjiga te koliko umijeća, znanja i talenta zahtijeva dekoracija replike srednjovjekovnog rukopisa.

DVORIŠTE CENTRA ZA MLADE
Petra Preradovića 4
KREATIVNO OSLIKAVANJE ZIDA
BUVLJAK DRUŠTVENIH IGARA
GLAZBENA CHILL ZONA
Čak šest organizacija okupljenih u varaždinskom Centru za mlade u Preradovićevoj ulici pripremilo je zabavan, cool i urbanim umjetničkim izričajem nadahnut program. Kao što i priliči suvremenom načinu komunikacije, stvari su prilično izravne i jasne. Tijekom cijelog dana u prostranom dvorištu Centra za mlade bit će brdo sadržaja – možete se okušati u grafitima, ili ljepše rečeno u kreativnom oslikavanju zida, chillati uz muziku ili pronjuškati buvljak (da, buvljak) društvenih igara i ubosti novi izvor zabave.

PURGARSKO DVORIŠTE
Alojzija Stepinca 1b
VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA I GOSTI IZ KOSTELA – PREGRADA: Keglevićeva straža
GASTRO DOŽIVLJAJI PO PURGARSKOJ RECEPTURI: Purgarski gulaš, pecivo i piškote
Varaždinska građanska garda ponos je Varaždina, a varaždinski purgari jedna su od najpoznatijih povijesnih postrojbi u Hrvatskoj. Kako i priliči pravim Varaždincima i purgari imaju svoje dvorište – Purgarsko dvorište u Stepinčevoj ulici. Purgari će i ove godine imati goste, a to su pripadnici Keglevićeve straže iz Kostela-Pregrada, a svi će zajedno Festivalu varaždinskih dvorišta podariti opipljiv doticaj s poviješću, bilo da se radi o gastronomskim doživljajima koje ćete moći okusiti u samom dvorištu, ili njihovom glasnom otvaranju Festivala na Starom gradu pucnjevima iz kubura i topa.

DVORIŠTE ŽUPANIJSKE PALAČE, Franjevački trg 7
VRIJEME ZA VINTAGE
PIN UP STIL  (50’s & 60’s style) – doživi, isprobaj, okusi
VINTAGE MAKE OVER, glazba s vinila, izložba oldtimera
nedjelja u 11 sati TEMATSKA BICIKLIJADA „Varasdiensia 1895“
Kako kombinirati barok, pin-up i vintage? Odgovor ćete moći pronaći u dvorištu Županijske palače. Festival varaždinskih dvorišta povezat će najbolje od estetike proteklih vremena u program koji će vas doslovno transportirati u pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća kada su i svakodnevne, uvjetno rečeno obične stvari bile jako chic, prepune stila i neke, iz današnjeg pogleda, neuhvatljive otmjenosti.
Crveni ruž, naglašene trepavice, tuš, mašne u kosi, pin-up frizure, Vespe, oldtimer bicikli, gramofon i glazba s vinila, limunada, pjenušac s jagodama, Martini, Gin&Tonic,Aperol, domaći sok od jabuka, kava s čokoladnim mrvicama i karamelom… sve to, i još više, pronaći ćete u prekrasnom povijesnom dvorištu Županijske palače.

DVORIŠTE PALAČE PATAČIĆ-BUŽAN
S.S. Kranjčevića 1
10-13 CRTAM POD VEDRIM NEBOM – radionica Galerije Klarić
10-13 ZDRAVI KUTAK S A. CAR I AdeZ-om
17.30 DINKO KLINEC
18 – MODNA REVIJA „BROKAT“
19-22 MEDIN EDIN I DINKO SARDELIĆ
Nova festivalska lokacija, dvorište na samom početku Kranjčevićeve ulice, primjer je kako se zaista sve može, kad se male ruke slože. Vlasnici dvorišta smještenog iza monumentalne zgrade koja dominira početnim dijelom Franjevačkog trga, udružili su se, uključili u Festival osmišljenim programom za sve uzraste.Radionica “Crtam pod vedrim nebom” Galerije Klarić, “Zdravi kutak” Anite Car,  glazbeni nastupi mladog varaždinskog baritona Dinka Klineca te Medina Edina i Dinka Sardelića, modna revija “Brokat” dizajnerice Snježane Radev, sadržaji su koji će ispuniti taj dvorišni prostor.

JULIJANOVO DVORIŠTE, Ulica S.S. Kranjčevića 8
Glazba s vinila – by Martin
Reshetka by Đurinahiža
Šarmantno, entuzijazmom sačuvano i uređeno dvorište u srcu Varaždina primjer je urbanog šarma Varaždina. Negdje na pola puta između privatnog i javnog prostora, Julijanovo dvorište dio je šire priče o gradskoj kući koja porijeklo vuče čak do 17. stoljeća, dok je u 21. stoljeće zakoračila kao dom prekrasnog art-deco apartmana i šarmantnog, intimnog unutrašnjeg prostora za druženje.
Dobar ukus vlasnika prenijet će se i na Festival varaždinskog dvorišta uz probranu glazbu s gramofonskih ploča i probrane specijalitete novog varaždinskog gastronomskog klasika s potpisom već čuvene ĐurineHiže.
S.S. Kranjčevića 14

Stalni postav Muzeja anđela uz svjetlosne instalacije u vrtu
Legenda kaže da anđeli spavaju (i obitavaju) u Varaždinu. To je sasvim moguće jer anđeoske vizure povijesne jezgre skrivaju bezbrojna lijepa mjesta i skrovite kutke gdje se anđeli mogu prikriti i malo odmoriti. Najviše ih, međutim, ima u Kranjčevićevoj ulici gdje se smjestio cijeli muzej posvećen samo anđelima. Dugogodišnji autorski umjetnički projekt u samom je srcu Varaždina stvorio mirno, lijepo i inspirativno mjesto koje kulturni život grada obogaćuje ne samo anđelima kao simbolima mira i sreće nego i brojnim koncertima, tribinama, predstavama, književnim večerima, predavanjima, razgovorima i susretima. Prepustite se anđeoskoj energiji i na ovom Festivalu dvorišta.

DVORIŠTE PALAČE SERMAGE
Trg Miljenka Stančića 1
subota
ZELENO ŽELIMO – prezentacije i degustacije organizirane od strane ponuđača u projektu Kultnatura
10 i 17 radionica izrade cvjetnih vjenčića (Arboretum Opeka)
11 i 18 radionica Ja lončar (Center DUO Veržej, Slo)
19 video prezentacija umjetničkog rada NamSook Chang i projekta Mare modul
19.30 radionica pripreme i ponuda korejskih tradicionalnih jela: sushi i kimchi
19 -20.30 Wine time & Music Fani&Hrvoje&Oliver
20.30 performans Vatrena skulptura, otvaranje peći na 1100°C i predstavljanje užarenih keramičkih skulptura
nedjelja
ZELENO ŽELIMO – prezentacije i degustacije organizirane od strane ponuđača u projektu Kultnatura
11 nastup Varaždinskog folklornog ansambla

PLIKINO DVORIŠTE
Ivana Padovca 4a
RAPSODIJA METALA – Izložba instalacija Miroslava Prikratkog
Prođete li ulicom Ivana Padovca, ne možete ne vidjeti osebujne metalne kreacije “Plikinog dvorišta” koje je dom ateljeu Miroslava Prikratkog, odnosno Rapsodiji metala. Taj zanimljivi umjetnik istražuje vlastitu kreativnost stvaranjem skulptura i kompozicija od metalnih alata i kovanih predmeta, čak i autodijelova, pretvarajući ih u umjetnička djela kojima ukrašava vlastiti radni prostor. Tako je nastalo mjesto s pet tisuća različitih, umjetnički obrađenih alata i predmeta koje je nezaobilazna lokacija upoznavanja Varaždina. Plikino dvorište će otvorivši svoja vrata za Festival varaždinskih dvorišta posjetiteljima ponuditi iskustvo kreativne energije njegovog vlasnika i raskoš njegove umjetničke mašte.

DVORIŠTE BUTKOVIĆ
Ivana Padovca 7
Recentni postav skulptura, slika, grafika Gabriele i Darwina Butkovića uz glazbu

Nekadašnja žitnica i gospodarski objekt vezan uz Franjevački samostan pretvorena je u umjetnički lokalitet i Galeriju Butković, mjesto nesvakidašnjeg spoja starog i novog, koje posjetitelje nakon samo nekoliko koraka uvlači u kreativni svemir svojih vlasnika.
Priliku za istraživanje tog svijeta uz glazbu i potpuno umjetničku atmosferu dobit će i posjetitelji Festivala varaždinskih dvorišta u sklopu kojeg će dvorište Butković izložiti recentni postav autorskih skulptura, slika i grafika.

I za kraj, ali ne manje važno – Gastro predah na varaždinski!

www.sjever.hr/aktualno.hr 06.07.2019.


Input your search keywords and press Enter.