Now Reading:
Župan, zamjenici i predsjednik Županijske skupštine na otvorenju 52. Križevačkog velikog spravišča
Full Article 2 minutes read

Župan, zamjenici i predsjednik Županijske skupštine na otvorenju 52. Križevačkog velikog spravišča

spravisce

Jedna od najstarijih kulturno-povijesnih manifestacija – 52. po redu Križevačko veliko spravišče, svečano je otvorena u petak čemu su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Priča Križevačkog spravišča veže se uz Legendu o hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV. kojeg su kalnički seljaci hranili šljivama i tako ga spasili od najezde Tatara, da bi on u znak zahvalnosti dodijelio plemenitaške titule što je izazvali ljubomoru starih purgera iz Križevaca. Posvađane strane pomirila je ljubav mladića s Kalnika i djevojke iz grada te se na njihovoj svadbi tri dana veselilo, jelo i pilo, a ključevi grada u te se dane predaju u ruke varoškog suca koji tri dana upravlja starim kraljevskim gradom Križevcima.

Ta je legeda tema tradicionalne predstave, kojom je otvoreno 52. Križevačko veliko spravišče, a uz župana i suradnike, svečanosti su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak te zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, uz  brojne druge goste.

Uoči svečanog otvorenja, gosti su se okupili u povorci predvođenoj puhačkim orkestrom, mažoretkinjama i Križevačkom djevojačkom stražom, a ključeve Grada na tri dana varoškom sucu Stjepanu Palijanu predao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Program 52. Križevačkog velikog spravišča možete OVDJE.

www.sjever.hr/kckzz.hr 08.09.2019.

Input your search keywords and press Enter.