Now Reading:
U VARAŽDINU I BICIKLISTI PROSVJEDUJU– Prosvjed u nedjelju pod nazivom „Potraga za dijalogom“
Full Article 3 minutes read

U VARAŽDINU I BICIKLISTI PROSVJEDUJU– Prosvjed u nedjelju pod nazivom „Potraga za dijalogom“

bicikl

Varaždinci se pitaju zašto se biciklistička infrastruktura u proteklih 5 godina pogoršala, a ne poboljšala? Zašto se grade karikaturalni parkinzi (Kukuljevićeva) i proširuju zone zabrane bicikliranja (Zagrebačka)? Zašto se daje prednost automobilima, ako nas takav pristup u bližoj budućnosti vodi do prometnog i financijskog kolapsa? Zašto nedostaju kvalitetna ulaganja u pješačko biciklističku infrastrukturu koja život građana čine ljepšim, boljim, zdravijim? Zašto je nemoguće dozvoliti bicikliranje u centru grada uz kontrolu brzine vožnje i ponašanja biciklista? Zašto automobili službeno mogu voziti kroz centar grada, a bicikli ne? Možemo li u budućnosti očekivati bolje?

Novi prosvjed organiziramo na obljetnicu velikog prosvjeda iz 2014.-te godine kada je Korzo ispunilo više od 300tinjak građanki i građana na biciklima. Upravo taj prosvjed bio je povod za osnivanje udruge „Varaždinski bicklisti“, a unatoč našim višegodišnjim dobronamjernim naporima i edukativnim akcijama infrastrukturne promjene su krenule u osjetno krivom smjeru.

Okupljamo se ponovno na Korzu u nedjelju 9. lipnja 2019. u 12h, odakle krećemo u vožnju 20 kilometara, brzinom 10km/h, obilazimo 10-ak problematičnih točaka ili barijera za bicikliste, ukupno vozimo do 2 sata. Rutu će voditi organizatori i Policijska uprava Varaždinska, vama treba samo dobra volja i puno vode 🙂 Ponesite prazne limenke jer buka je u modi ???

BICIKLOPOPRAVLJAONA
Ponovno aktiviramo i popularnu BICIKLOPOPRAVLJAONU na Stančićevom trgu ujutro prije vožnje od 10 deset sati pa sve do podneva, kada kreće naša ruta kroz centar i oko centra. Biciklopopravljaona će biti otvorena i u popodnevnim satima nakon vožnje i prije večernjeg programa ???

DODATNI PROGRAM:
Od 17 sati na Stančićevom trgu u dvorištu palače Sermage kreće večernji program i to u sklopu 18. DANA PERFORMANSA uz nastup Matka i Jerka Abramića, te njihova performansa pod nazivom “Bicikliram, recikliram, improviziram umješnost”, a od 20 sati kreću predavanja i izlaganja značajnih sudionika u kreiranju i održavanju biciklističke infrastrukture Pecha Kucha Night – Bicikliranje u Varaždinu 2014.-2019. Pridružite se, izrazite i doprinesite raspravi!

OPREZ U VOŽNJI!
Djeca mlađa od 14 godina moraju imati pratitelja. Ako nemaju položen biciklistički ispit, djeca mlađa od 9 godina ne smiju voziti bicikl u prometu. Sva djeca do 16 godina moraju nositi propisnu zaštitnu kacigu. 
Posebno ćemo kroz pješačku zonu voditi brigu da se ne ugrožavaju pješaci. Biciklisti će se kretati biciklističkim površinama u koloni jedan iza drugog, a ako ih nema onda što bliže desnom rubu kolnika. 

www.sjever.hr 06.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.