Now Reading:
Počela državna matura – učenici ne smiju pisati svojim olovkama
Full Article 2 minutes read

Počela državna matura – učenici ne smiju pisati svojim olovkama

algebra

Danas je počela ovogodišnja državna matura i to ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina.

Za ispite iz obaveznih predmeta – hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika – učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskog i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika, piše Index.

Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Tako je od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku, njih 8602, a slijede biologija (6306), politika i gospodarstvo (5810), psihologija (4598), kemija (4207) te informatika (3022).
Najmanje zanimanja maturanti su opet pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149). Ukupno se prijavilo 34.638 učenika.

Ispiti se polažu tijekom četiri tjedna, a nastavit će se sutra esejom iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, a na rasporedu je i ispit iz latinskog jezika na obje razine.

Nove mjere sigurnosti
Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Hini su potvrdili da “postoje dodatni postupci u svrhu sprječavanja varanja na ispitima državne mature”, piše Index.

Tako će ove godine pristupnici ispite pisati kemijskim olovkama koje će NCVVO dostaviti u škole i ispitne centre i neće moći koristiti vlastite olovke, a uz to se zabranila uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju. Uz te promjene, istaknuli su pojednostavljenje pribora za ispite iz matematike, fizike i kemije, što je navedeno u Ispitnim katalozima objavljenim početkom ove školske godine.

www.sjever.hr/aktualno.hr/index,hr 03.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.