Now Reading:
KINEZI STIŽU U MEĐIMURJE: U Kini posebno cijene Međimursku županiju i žele suradnju
Full Article 5 minutes read

KINEZI STIŽU U MEĐIMURJE: U Kini posebno cijene Međimursku županiju i žele suradnju

kinezi posavec

Nije tajna da je Kinezima, odnosno kineskom kapitalu, Hrvatska sve interesantnija, a izgleda da su posebno zainteresirani za suradnju sa Međimurskom županijom. Najavio je to u ponedjeljak u Čakovcu potpredsjednik kineske provincije Shaanxi Zhu Lieke koji je sa kineskim gospodarstvenicima stigao u Međimurje na Konferenciju za promociju gospodarske i trgovinske suradnje.

-Prijateljstvo u odnosu između Kine i Hrvatske je duboko. Prvi sam put posjetio Međimursku županiju i hrvatski narod i ostat će mi u jako dobrom sjećanju. Provincija Shaanxi je stara pokrajina u Kini i tamo je glavni grad, odnosno prijestolnica stara više od 1.100 godina, poznata je ljepota vojnika i konja u našem glavnom gradu Sijanu. Na inicijativu našeg predsjednika, sve više jača suradnja naše provincije s Europom – kazao je prije Konferencije Lieke dodajući da su kod njih vrlo važna područja turizam, proizvodnja automobila i astronomija.

-Mi želimo suradnju s Hrvatskom ojačati, pogotovo suradnju s Međimurskom županijom. Gospodarstvenici iz Hrvatske su dobrodošli u našu provinciju, kako bismo pronašli neke nove načine suradnje. Naša pokrajina ima više od 37 milijuna stanovnika i dosta je razvijeno visoko obrazovanje – izjavo je potpredsjednik provincije Shaanxi.

Međimurski župan Matija Posavec poručio je kineskim gostima da je Međimurska županija otvorena za sve mogućnosti gospodarske suradnje i povezivanja s drugim regijama i drugim državama među kojima je i kineska provincija.

Riječ je o jednoj pokrajini koja ima 34 milijuna stanovnika, koja je 321 puta po stanovništvu veća od Međimurja, a po površini 282 puta, obzirom da ima 206 000 kvadratnih kilometara površine. Međutim, ta regija je i komunikacijsko i obrazovno i industrijsko središte središnje Kine, koja njeguje dosta visoko informatičku tehnologiju, autoindustriju, pogotovo automobile na električni pogon. Dakle, ona područja koja su nama interesantna kako bi bili most povezivanja između Kine i EU jer smo strateški na jednom zahvalnom mjestu i u tom smjeru su išli razgovori s gospodinom koji predstavlja vladu te pokrajine, a kasnije i s gospodarstvenicima zainteresiranim za suradnju – izjavio je Posavec ističući da su razgovori išli u nekoliko smjerova.

-Prije svega mi smo kao regija pogodni za logistički centar i eventualno za proizvodnju sukladnu interesu kineskih investitora. S druge strane, jačanje turizma s obzirom da sva ulaganja Kine, pogotovo u Hrvatsko zagorje, koje će otvoriti vrata i kontinentalnom djelu Hrvatske, da privučemo veći broj turista. S treće strane idemo prema obrazovanju, razmjeni studenata, povezivanju škola i veleučilišta i naših sveučilišta – rekao je župan te najavio da će jedan od zaključaka konferencije biti i mogućnost da međimurski poduzetnici nazoče na kineskom međunarodnom sajmu ‘Put svile’ koji će biti iduće godine u svibnju.

-Zainteresirani smo za to, smatram da svaku priliku koja nam je pružena treba iskoristiti jednako kao što smo, kao rezultat, posljednjeg posjeta kineske delegacije gospodarstvenika učinili da se kroz ta otvorena vrata sklopila suradnja s nekim naših tvrtkama. Tako očekujem i ovaj današnji rezultat posjeta kineske delegacije da urodi plodom u interesu našeg gospodarstva, u interesu prezentacije i naše regije na velikom i zahtjevnom kineskom tržištu – zaključio je Posavec.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Čakovec Mladen Križaić zadovoljan je što je organizirana konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje u koju su uključeni gospodarstvenici kineske provincije Shaanxi te međimurski gospodarstvenici.

-Mi dobro znamo da Komora, pored mnogih usluga koje pruža našim gospodarstvenicima – svojim članicama, organizira i povezivanje tvrtki radi uspostave poslovne suradnje i ostvarenja poslovnih interesa pa na taj način pomaže i informira pri otklanjaju eventualnih administrativnih barijera kod poslova ili pruža samo konkretnu pomoć pri operacionalizaciji posla. Zbog toga sam uvjeren da će Komora imati posla nakon današnjih početnih koraka i da će u skoroj budućnosti doći do konkretnih poslova i to na zadovoljstvo svih poslovnih subjekata, a svakako i na zadovoljstvo naše šire zajednice, dakle Međimurske županije i Republike Hrvatske – pojasnio je Križaić.

Dodajmo da je do susreta u Čakovcu došlo na inicijativu Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva.

s.kalajdžija/sjever.hr 03.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.