Now Reading:
Ako razmišljate što za nedjelju – omiljen francuski kolač s trešnjama
Full Article 2 minutes read

Ako razmišljate što za nedjelju – omiljen francuski kolač s trešnjama

kolac od tresanja

Ulazak u sezonu trešanja možete obilježiti pripremom slastice koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme.

Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine.

SASTOJCI ZA CLAFOUTIS:

– 30 dag trešanja
– 3 velika jaja
– 300 ml mlijeka
– 6 dag šećera
– 6 dag oštrog brašna
– 1 mala žlica maslaca
– prstohvat soli

PRIPREMA CLAFOUTISA:

1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.

2. Trešnje operite i izvadite iz njih koštice. Keramički protvan za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom žlicom maslaca. Na dno protvana poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.

3. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju.

SAVJET:

– Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorirati šećerom u prahu.

– Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.

– Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog.

www.sjever.hr/zadovoljna.hr 02.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.