Now Reading:
Pravovremeno krenuli u rješavanje problematike zbrinjavanja otpada
Full Article 7 minutes read

Pravovremeno krenuli u rješavanje problematike zbrinjavanja otpada

ludbreg

Na adrese jedinica lokalne samouprave počele su pristizati poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada. Riječ je o mjeri kojom se gradovi i općine potiču da rade na recikliranju. Iza lijepog naziva zapravo se krije novčana kazna za one gradove i općine koji nisu zadovoljili količinom odvojenog zbrinutog otpada, odnosno prekomjernim količinama miješanog komunalnog otpada. Zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima Grad Ludbreg ovu je kaznu izbjegao, barem zasad.

– Kao Grad možemo biti prezadovoljni svime što smo napravili vezano uz plan gospodarenja otpadom i svi ti rezultati najbolje su došli do izražaja ovih dana kada su mnogi gradovi i općine dobili kazne jer se nisu posvetili ovome problemu na vrijeme. Kazne su od nekoliko tisuća kuna mjesečno do vrlo ozbiljnih iznosa na mjesečnoj razini. Grad Ludbreg nije među njima prvenstveno radi naših marljivih građana koji su se uhvatili u koštac s odvajanjem otpada i shvatili taj segment veoma ozbiljno. To moramo nastaviti raditi i dalje jer nije to nešto što činimo za danas i za sebe. To je posao kojeg moramo odraditi zbog sutra i zbog naše djece – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Poticajna naknada za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 2017. i 2018. godinu iznosila je 100 kuna po toni, za 2019. i 2020. godinu 150 kuna po toni, a za 2021. i 2022. godinu 200 kuna po toni otpada. Odredba je to predviđena Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koje predviđaju da jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj trebaju uplatiti određeni iznos Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovisno o prekomjernim količinama miješanog komunalnog otpada. Prema odredbi 2017. godine trebalo je za 20 posto smanjiti miješani komunalni otpad u odnosu na količine iz 2015. godine koja je uzeta kao referentna godina. Do 2022. godine na odlagalištima će biti dozvoljeno trajno zbrinuti 50 posto količine miješanog komunalnog otpada u odnosu na količine iz 2015. godine.

– Očito je da se puno jedinica lokalne samouprave nije bavilo ovim problemom i smatrali su da je dovoljno imati nekoga poznatoga tko će riješiti situaciju, međutim ovo su brojke koje su već poslane u Bruxelles za svaku godinu i ne mogu se mijenjati i sada se javljaju posljedice. Grad Ludbreg ozbiljno je shvatio poruke koje su nam iz Europe poslane, krenuli smo od sanacije odlagališta otpada europskim sredstvima, uložili smo u vozila, nove tehnologije. Mi smo jedan od prvih gradova koji smo imali čipirane kante, vodi se evidencija o količini predanog otpada. Sve je to posloženo u jedan dobar i inovativan sustav koji dobro funkcionira. Moram tu iskoristiti priliku i zahvaliti dosadašnjem direktoru Alenu Sabolu koji se uhvatio u koštac s ovom ozbiljnom problematikom i poželjeti novoj direktorici Spomenki Škafec da uspješno taj put nastavi. Upravo zato jer smo pravovremeno krenuli u rješavanje problema građani Ludbrega plaćaju jednu od najnižih cijena zbrinjavanja otpada unatoč tome što na području našega grada nemamo odlagalište otpada. Ono što naši građani moraju znati je da iz cijena odvoza otpada plaćamo i njegovo zbrinjavanje na odlagalištu u Piškornici, plaćamo zbrinjavanje plastike i stakla i svih drugih korisnih dijelova. Sve to financiramo iz tog segmenta i to govori kako smo posložili racionalan i održiv sustav – rekao je gradonačelnik Bilić.
– Ludbrežani su jako ozbiljno shvatili cijelu priču oko odvajanja otpada i mi danas imamo jednu od najlakših kanti miješanog komunalnog otpada u Hrvatskoj, otprilike 150kg dok je prosjek u Hrvatskoj još 100kg više po glavi stanovnika i to je zapravo jako dobar pokazatelj da idemo u dobrome smjeru – kaže gradonačelnik.

– Započeli smo jedan pilot projekt i htjeli smo obuhvatiti cijeli grad, u skladu sa zakonom, jer svjedoci smo da konkretno u Vinogradima Ludbreškim u šumama, uz puteve nalazimo hrpe otpada koje zasigurno nisu ostavili prolaznici iz dalekih krajeva već lokalno stanovništvo koje još nije shvatilo važnost čuvanja okoliša. Međutim i te hrpe otpada valja počistiti, tu dužnost obavlja Lukom kojeg plaćamo svi mi. Nama je poseban problem bila činjenica da i mještani susjednih općina ovdje imaju svoje klijeti i vikendice. Smeće je ostajalo nama i svi mi iz svojih računa platili smo odvoz toga otpada za njih. Oni koji imaju vikendice na moru znaju da račune za odvoz otpada dobivaju svih 12 mjeseci bez obzira jesu li tamo ili nisu. No kad se isto uvede na kontinentu, kao što je bio slučaj kod nas dolazimo do problema iako su bili simbolični iznosi. Primili smo puno pritužbi i sada investiramo oko 200 tisuća kuna u podzemne kontejnere koje ćemo postaviti na 6 vinogradarskih puteva i gdje će se otpad moći odvajati besplatno. No u konačnici ništa nije besplatno već će građani Ludbrega plaćati i za one koji imaju vikendice na našem području, a žive izvan njega. Odlučili smo se na taj potez jer smo slušali glas javnosti, ali ipak vjerujemo da u dobrim praksama treba ustrajati i da će s vremenom porasti svijest koja će nam ukazati da je ispravno platiti odvoz otpada i za vikend kuće kako na moru tako i na kontinentu – poručio je gradonačelnik.
Na jednom od redovitih sastanaka Lukoma i Grada Ludbrega predstavljena je ideja o povećanju cijene odvoza otpada zato jer su se povećali neki drugi parametri, prije svega odlaganje razvrstanoga otpada kao što je primjerice plastika koja je s nekih 400tinjak kuna po toni skočila na 1000 kuna po toni.

– Lukom tu cijenu mora platiti, no zbog dobrih rezultata koje naši građani postižu osobno sam, a složio se s time i Savjet za zaštitu potrošača Grada Ludbrega rekao da ne pristajemo na povećanje cijene. Rast cijena odlaganja razvrstanog otpada za sve nas mora biti upozorenje da pokušamo dodatno smanjiti količinu prikupljenog miješanog otpada kako bismo i dalje kao grad izbjegavali kazne i time zadržali što duže postojeću cijenu odvoza otpada za građane. Dakle, još jedno vrijeme računi građana za odvoz otpada sigurno neće rasti, a što će biti u budućnosti ovisi o nama samima. Ludbrežani to mogu izbjeći, dokaz tome je da smo prvu poticajnu naknadu izbjegli, a ne očekujemo ju ni za 2017. i 2018. godinu, no za tekuću godinu su ciljevi malo viši i potrebno je uložiti dodatan napor – zaključio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

www.sjever.hr/aktualno.hr 02.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.