Now Reading:
Okrugli stol Antikorupcijskoga povjerenstva Zagrebačke županije o pitanjima sukoba interesa
Full Article 3 minutes read

Okrugli stol Antikorupcijskoga povjerenstva Zagrebačke županije o pitanjima sukoba interesa

antikorupcijsko vijece zgz

Antikorupcijsko povjerenstvo Zagrebačke županije, u suradnji s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, organiziralo je za obnašatelje javne vlasti (gradonačelnike i općinske načelnike) okrugli stol o pitanjima sukoba interesa. Predavači su bili Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatske (Stanje borbe protiv korupcije u Hrvatskoj), Davor Gjenero, nezavisni politički konzultant (Sprečavanje sukoba interesa u Hrvatskoj; Sprečavanje sukoba interesa u lokalnoj i regionalnoj zajednici) i kriminalist Dubravko Klarić, član županijskoga Antikorupcijskog povjerenstva (Kriminalistički aspekti vezani uz koruptivna kaznena djela).

Uvodno izlaganje imao je Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prisutnima su se također obratili predsjednik Antikorupcijskoga povjerenstva Zagrebačke županije Boris Klemenić, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan i zamjenica župana Nadica Žužak.

“Kao i svaki posao koji se radi, i naš traži permanentno usavršavanje. Uvijek je dobro čuti nešto novo, nove preporuke. Zagrebačka županija već godinama ima bezuvjetan nalaz Državne revizije, a sve eventualne preporuke ugrađujemo u naše javne pozive kako bi dodjela sredstava gradovima, općinama ili poduzetnicima bila transparentna. Želimo biti u trendu sa svime što se u Hrvatskoj događa po pitanju antikorupcije, a po primjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa, vjerujem, u samom smo vrhu RH“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Antikorupcijsko povjerenstvo savjetodavno je tijelo Županijske skupštine. Predsjednik Skupštine Damir Mikuljan rekao je da je okrugli stol organiziran kako bi se osvijestili problemi vezani uz sukob interesa.

„Uz riječi Europska unija, riječi sukob interesa najviše je upotrebljavana u javnom prostoru. Sukobu interesa se pridaje izuzetna pozornost, on je dio onih vrijednosti koje smo prepoznali i o kojima treba voditi diskusiju“, rekao je Mikuljan, dodavši da se od onih koji rade za opći interes traži i permanentno obrazovanje.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, rekla je njegova predsjednica Nataša Novaković, uglavnom se doživljava kao represivno tijelo, no ono je, dodala je, i preventivno i edukacijsko.

„Nastojimo imati što više edukacija. Kada god dođemo u neku lokalnu sredinu vidimo da su tamo problemi potpuno drugačiji. Dobijemo nove inpute kojih do tada i nismo bili svjesni“, rekla je Novaković, dodavši da su u medijskoj pažnji uglavnom predmeti koji se odnose na državne dužnosnike.

„Bitna nam je suradnja s antikorupcijskim tijelima. Želimo pomoći u njihovu radu, a s druge strane od njih možemo dobiti uvid što se dešava i gdje su problemi u lokalnim i regionalnim sredinama“, rekla je Novaković.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 24.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.