Now Reading:
Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja financiranja iz EU fondova
Full Article 5 minutes read

Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja financiranja iz EU fondova

bolnica

U sklopu   obilježavanja Europskog tjedna i „Dana otvorenih vrata EU projekata“  danas, 16. svibnja, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održana je prezentacija “Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja financiranja iz EU fondova”. Prezentacija je bila otvorena za javnost, a brojni građani mogli su saznati sve o projektima koje je  realizirala Varaždinska županija iz fondova Europske unije ali i sve o projektima koji su u planu.

Prisutnima se uvodno obratio župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

– Varaždinska županije je drugu godinu zaredom najuspješnija županija po povlačenju europskog novca i to prema javnim podacima Ministarstva financija. Županije bez europskog novca nemaju financijsku svrhu jer ako nemate proračun, ako nemate snage i mogućnosti da realizirate projekte zašto onda postojite. Sposobnost vođenja gradova ili županija nije u tome se troše novci građana, proračunski novci već da se povlače novci iz europskih fondova.  Moraš biti sposoban osmisliti projekte, pripremiti ih i dobiti EU novac i onda je to ono što daje sadržaj županiji. Upravo zato je ulazak u Europsku uniju, mogućnost korištenja europskog novca napravilo od hrvatskih županija korisne razine samouprave. Varaždinska županija i još neke županije koje povlače novac iz europskih fondova sada imaju svoju svrhu postojanja, dok brojne druge županije, gradovi i općine i dalje nažalost koriste samo proračunske novce na teret svojih građana. – naglasio je župan Čačić.

O projektima u obrazovanju i poljoprivredi govorio je resorni zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Ukupno 22 škole na području Varaždinske županije čija vrijednost obnove iznosi preko 70 milijuna kuna, realizirati će se ovom mandatu. Tijekom 2018. godine tri su škole završene u ukupnoj vrijednosti 9,4 milijuna kuna (OŠ Veliki Bukovec, OŠ Bednja i Srednja škola Novi Marof), a u 2019. vrijednost projekata će iznositi 59,6 milijuna kuna. Zamjenik Paljak posebno je istaknuo iznos od 102,6 milijuna kuna koji su dobiveni za dva Centra izvrsnosti i to u zdravstvu i poljoprivredi, a putem kojeg će se obnoviti i dvorac Arboretum Opeka u Vinici.

Od projekata u obrazovanju vrijedi spomenuti i projekt kojima se osigurava prehrana za 30% učenika u riziku od siromaštva, kao i projekt „JA MOGU “ za Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika

učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Centri izvrsnosti Varaždinske županije u lipnju su postali Europski centar za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za darovite – ECHA i jedini su takav centar u Hrvatskoj te jedan od svega 24 centra u sklopu Europskog vijeća za nadarene. 

U poljoprivredi poseban je naglasak stavljen povećanje financijskih iznosa u proračunu za poljoprivredu, a Varaždinska županija od dolaska nove županijske vlasti stavila je poseban naglasak na poljoprivredi koja čini 3,8% BDP-a Varaždinske županije. Posebno treba istaknuti mjere za poljoprivrednike kao što su: Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, Održiva poljoprivredna proizvodnja. Stavljen je naglasak na promociju bučinog ulja, a prema službenim podacima Republika Hrvatska peti je proizvođač bučinih koštica u Europi.

Tijekom dvije godine u Varaždinskoj županiji u zdravstvo je ukupno uloženo 535 milijuna kuna. U Općoj bolnici Varaždin obnovljeno je ukupno 7 zgrada, a kreće se u obnovu još 3 zgrade čime će biti obnovljene sve zgrade u Općoj bolnici. Posebno je važno istaknuti izgradnju novog objekta za palijativnu skrb u Novom Marofu vrijedan 51,5 milijun kuna koja je realizirana u svega godinu dana. U Varaždinskim Toplicama kreće se s gradnjom centra za bolesti kralježnice u vrijednosti 107 milijuna kuna, a u krugu Opće bolnice Varaždin izgraditi će se dvije potpuno nove zgrade: objedinjeni bolnički hitni prijem i  projekt dnevne bolnice jednodnevne kirurgije.

U Domove zdravlja diljem Varaždinske županije prema projektu „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji uloženo je 12,8 milijuna kuna. 8,1 milijun kuna uloženo je u opremu kojom će se obuhvatiti 220 zdravstvenih usluga, dok je 4,1 milijun kuna uloženo u infrastrukturne radove kojima će se olakšati obavljanje zdravstvenih usluga za osobe s invaliditetom.

Na prezentaciji su bili prisutni i savjetnica župana Natalija Martinčević, županijski vijećnici Nenad Koščak, Krešimir Horvat i Mihael Liber, ravnatelji županijskih institucija te brojni građani.

www.sjever.hr 16.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.