Now Reading:
ŽIVOT NA KREDIT Gotovo 260 000 Hrvata u blokadi s dugom od 23 milijarde kuna
Full Article 2 minutes read

ŽIVOT NA KREDIT Gotovo 260 000 Hrvata u blokadi s dugom od 23 milijarde kuna

kredit

Krajem travnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 259.187 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,26 milijardi kuna, a blokirano je bilo i 18.828 poslovnih subjekata, s ukupnim dugom od 8,86 milijardi kuna, objavila je Financijska agencija (Fina), a prenosi Poslovni.hr

Po podacima Fine, najveći iznos duga građana – 6,32 milijarde kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,7 posto.

Najveći, pak, broj građana, njih 99.045, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

www.sjever.hr/poslovni.hr 16.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.