Now Reading:
FOTO: Načelnik Marković: Jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija godina razvoja u povijesti Općine Mali Bukovec
Full Article 6 minutes read

FOTO: Načelnik Marković: Jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija godina razvoja u povijesti Općine Mali Bukovec

darko marković

Općina Mali Bukovec višednevnim programom obilježava Florijanovo, blagdan sv. Florijana i Dane Općine, s 26. obljetnicom rada u neovisnoj Republici Hrvatskoj te 260. obljetnicom dobivanja privilegije trgovišta od carice Marije Terezije.

Program je počeo u subotu, na sam blagdan sv. Florijana, 4. svibnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća u dvorani vatrogasnog doma u Malom Bukovcu.
U nazočnosti saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, varaždinskog župana Radimira Čačića, načelnika te predstavnika ustanova, tvrtki i udruga, predsjednik Općinskog vijeća Malog Bukovca Zlatko Golec istaknuo je da je prošla godina bila rekordna.

-Imali smo najveći proračun od 8,8 milijuna kuna, od kojih je 3,8 milijuna bilo za projekte od Europske unije i ministarstava. Projekti su u tijeku i iduće godine ću ponovo moći reći da je rekordna – rekao je Golec.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković svoje je obraćanje počeo riječima da je protekla godina jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija u povijesti Općine Mali Bukovec gledano iz perspektive razvoja, ulaganja u uređenje te utiranja puta budućim investicijskim projektima za koje se nada da će život i rad mještana učiniti lakšim i boljim.

-U općini Mali Bukovec danas gotovo nema nezaposlenih, aktivnosti ne nedostaje, radovi su vidljivi na svakom koraku, a iza sebe imamo veliki broj EU projekata te investicija s državne razine. Zato koristim ovu priliku i da zahvalim županijskim i državnim institucijama koje su prepoznale naš potencijal i trud i uključile se u naše projekte svojim vlastitim sredstvima – rekao je Marković te podsjetio na najznačajnije realizirane i projekte u tijeku.

-Upravo se sada dovršava uređenje centra naselja Mali Bukovec, a radi se o uređenju županijskih prometnica i pripadnih parkirališta čime će se, osim puno ljepše vizure centra naselja, značajno povećati i sigurnost u prometu. Vrijednost ove investicije je 3,5 milijuna kuna, a osim sredstava Županijske uprave za ceste i Općine Mali Bukovec, u financiranje projekta se uključio i MUP sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama – naveo je načelnik te dodao i uređenje društvenog doma u Svetom Petru, izgradnju društvenog doma u Malom Bukovcu, uređenje Zdravstvene stanice, modernizaciju objekta Dječjeg vrtića Krijesnica, rekonstrukciju nerazvrstane ceste od Novog Sela Podravskog do Svetog Petra, uređenje groblja, projekt cikloturizma, mobilno reciklažno dvorište.

-Jedan od najznačajnijih razvojnih aspekata općine predstavlja osnivanje tvrtke Bukotermal u suradnji s Varaždinskom županijom čiji je cilj da konačno počinjemo koristiti potencijal na kojem počiva cijela Općina Mali Bukovec, a što će zasigurno potaknuti dugo očekivane projekte vezane uz iskorištavanje geotermalne energije. Ambiciozni je to projekt koji bi trebao cijelom istočnom dijelu naše županije dati priliku za novo investicijsko ulaganje u energetsku neovisnost ovog kraja, ali i cijele Varaždinske županije – kazao je Marković, koji je naglasio i izravnu brigu za mještane kroz proračunska izdvajanja za rad brojnih sportskih udruga, udruga građana, djecu, studente, poljoprivrednike i umirovljenike.

Dan Općine Mali Bukovec, u ime načelnika i gradonačelnika, čestitao je načelnik susjedne Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić koji je rekao da je cilj onih u javnom poslu da spajaju ljude bez obzira na upravne barijere te zahvalio na nemalom broju zajedničkih projekata dviju općina.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je da je ovdje bio na radnoj sjednici Općinskog vijeća krajem 2017. godine te da se tada razgovaralo o društvenom domu u Svetom Petru, uređenju centra Malog Bukovca, nasipu za obranu od poplava, stvarima koje su sada realizirane ili se realiziraju, što znači da vertikala vlasti općina-županija-država funkcionira.

Na kraju je varaždinski župan Radimir Čačić poručio da se ovdje dokazuje zašto ovakav sustav lokalne samouprave ima smisla. Osvrnuo se i na zajednički projekt Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec eksploatacije geotermalnih polja rekavši da će ona omogućiti daljnji razvoj poljoprivrede, ponajprije cvjećarstva. Čestitao je mještanima Dan Općine, a načelniku na angažmanu u projektima za razvoj općine.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća u crkvi svete Katarine u Malom Bukovcu služena je sveta misa povodom Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Općine Mali Bukovec. Program Dana Općine nastavlja se u nedjelju, 5. svibnja, kada će vatrogasci Župe Veliki Bukovec u organizaciji VZO Mali Bukovec povorkom krenuti na svetu misu u crkvu svete Katarine u Malom Bukovcu u 11 sati.

Florijanovo se nastavlja u petak, 10. svibnja, koncertom tamburaškog sastava Gazde u Malom Bukovcu. Početak je u 20 sati. U subotu, 11. svibnja, održat će se natjecanje u kuhanju gulaša s njokima u kotliću, koje počinje u 15 sati, a navečer slijedi zabava uz grupu Autoput iz Đurđevca. Nedjelja, 12. svibnja, posvećena je umjetnicima i mališanima. U Malom Bukovcu od 11 sati održat će se likovna kolonija Udruge „LUN-MLA“, a od 14 sati obilježit će se Majčin dan predstavom mališana Dječjeg vrtića Krijesnica. U petak, 17. svibnja, bit će predstavljena Monografija Općine Mali Bukovec autora i urednika Roberta Ivančana, koja će uz prigodni program u društvenom domu u Malom Bukovcu početi u 20 sati. Florijanovo u Malom Bukovcu završava u nedjelju, 19. svibnja, pokaznom vježbom sustava civilne zaštite „Potres 2019.“, koja će početi u 14 sati.

n.kalajdžija/sjever.hr 05.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.