Now Reading:
Varaždinska ministrica pokrenula lov na lažne diplome – uslijedio veći broj samostalnog odlaska nastavnika iz škola???
Full Article 2 minutes read

Varaždinska ministrica pokrenula lov na lažne diplome – uslijedio veći broj samostalnog odlaska nastavnika iz škola???

Školski sindikalac Željko Stipić podijelio je ovih dana javnu tajnu o tomu kako mu iz pojedinih škola stižu saznanja o slučajevima naglo danih otkaza.

Stipić to povezuje s najavom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak iz sredine siječnja o provjeri svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva. Dosad je otkriveno 13 slučajeva lažnih diploma, no Stipić sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sustava.

– Ravnatelji su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča – rekao je Stipić.

Tezu smo provjerili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zahtjevom za usporednim podacima o broju slučajeva prestanka radnog odnosa. Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovitim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu.

Njihovi podaci pokazuju sljedeće: u siječnju ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u siječnju lani. Tada je radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u siječnju ove godine, dakle, za njih 366.

U lanjskoj veljači radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ove veljače 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno točno 222 više. Slučajno?

www.sjever.hr/Jutarnji list

Input your search keywords and press Enter.