Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

"Županija na stolu": Predstavljena nova kuharica s 20 recepata od zaštićenih proizvoda Varaždinske županije

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
"Županija na stolu": Predstavljena nova kuharica s 20 recepata od zaštićenih proizvoda Varaždinske županije

U restoranu The Family u Varaždinu u srijedu je svečano predstavljena Varaždinska tradicijska kuharica „Županija na stolu“, jubilarno, 20. izdanje u nakladi Varaždinske županije, a ujedno i 12. izdanje u posljednje četiri godine. Riječ je o izdanju koje na jedinstven način spaja kulinarsku tradiciju i suvremenu interpretaciju autohtonih namirnica s oznakom izvornosti i kvalitete na europskoj razini.

Na predstavljanju su sudjelovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, autor kuharice i renomirani chef Damir Crleni te Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliše i član uredničkog odbora.

Kuharica donosi 20 autorskih recepata utemeljenih na deset proizvoda Varaždinske županije koji su zaštićeni na razini Europske unije, a nudi spoj tradicijskih okusa i suvremene gastronomije - od mlinaca na varaždinski način do torte od graha s pjenicom od mladog kozjeg sira i kapima bučinog ulja.

Crleni pojašnjava kako su željeli napraviti nekoliko recepata koji bi se mogli koristiti u restoranima.

- Teško je bilo nakon svih tih godina napraviti nešto novo. U ovoj kuharici smo izdvojili deset autohtonih proizvoda, od crne slavonske svinje, turopoljske svinje, zagorski bagremov med, mlinci, varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje. Da se ne ponavljamo, želio sam pripremiti nekoliko recepata koji se mogu koristiti u restoranu - pojasnio je Crleni dodavši kako mu nije bio izazov napraviti nove recepte.

- Kada uđete u tu nišu kulinarstva i znate da želite napraviti nešto dobro i fino prije svega, onda je to najmanji problem - rekao je Crleni dodavši kako se u kuharici nalaze i slatki i slani recepti.

Image

Župan Stričak na predstavljanju knjige istaknuo je kako je ona pokazatelj koliko su posvećeni zapisivanju i bilježenju trenutka vremena u kojem živimo.

- Ovom knjigom spajamo tradicionalno i moderno, a želimo postići četiri cilja. Prvo, da sva ta tradicionalna jela zabilježimo i sačuvamo recepte za buduće generacije. Potom, da damo na važnosti našim OPG-ovima koji se bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda jer su svi ti proizvodi kvalitetni, svježi i zdravi. Također, ova knjiga koristi u turističke svrhe jer kada negdje dođete sigurno želite okusiti nešto autohtono, a ovdje je 20 recepata tradicionalnih jela vezanih uz Varaždinsku županiju. I kao četvrto, ovu ćemo knjigu dati našim školama, pogotovo onim srednjim školama sa smjerovima kuhara i ugostitelja, kako bi naši učenici temeljem ove knjige mogli eksperimentirati s tradicionalnim i modernim - naglasio je Stričak.

Image

Da je ovo svojevrsni hommage tradicionalnim proizvodima kroz kulinarstvo istaknuo je pročelnik Vincek.

- Dosad su naši proizvodi pri postupku zaštite često bili popraćeni monografijama ili pojedinačnim kuharicama, no sada smo svih deset proizvoda zaštićenih na razini Europske unije okupili u jednoj kuharici. Za svaki proizvod pripremljena su po dva recepta, jednostavna za pripremu i prilagođena svakom bilo da je riječ o domaćici, kuharu ili putniku koji želi okusiti tradiciju Varaždinske županije. Najvažniji rezultat postupka zaštite je to što su naši proizvodi postali prepoznatljivi, ne samo unutar Varaždinske županije, već i diljem Hrvatske - izjavio je Vincek naglasivši kako upravo prepoznatljivost proizvoda poput Varaždinskog zelja ili Varaždinskog bučinog ulja potvrđuje uspjeh brendiranja.

- Na tržištu danas možete na puno više mjesta pronaći tradicionalne proizvode, a ne kao što je to nekada bilo samo na kućnom pravu - zaključio je Vincek.

Image

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?