Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Voćna mađarica: Sočna i osvježavajuća poslastica za sve prigode

Autor: sjeverhr
Voćna mađarica: Sočna i osvježavajuća poslastica za sve prigode

Voćna mađarica je kolač koji spaja klasične mekane kore s osvježavajućom voćnom kremom. Priprema ovog kolača zahtijeva malo više vremena i pažnje, no svaki uloženi trenutak vrijedi jer voćna mađarica oduševljava okusom, piše kolaci.biz.

Kore se peku lagano na 170 stupnjeva, dok se voćna krema priprema od šumskog voća po želji. Na kraju, kolač možete posipati šećerom u prahu ili prošarati čokoladnom glazurom.

SASTOJCI

Kore

500 g brašna

na vrh žličice praška za pecivo

2 jaja

80 g margarina ili maslaca

160 g kiselog vrhnja

160 g šećera

Bijela krema

500 ml mlijeka

100 g šećera

2 vanilin šećera

70 g gustina

200 g margarina ili maslaca

Voćna krema

450 g šumskog voća (po želji jagode, maline…)

100 g šećera

2 pudinga od vanilije

100 ml vode

50 ml vode

još vode do 700 ml

Dekoracija

šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA

Za pripremu bijele kreme zdjelu dodajte gustin, šećer i vanilin šećer, zatim prelijte s 100 ml mlijeka i pomiješajte. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja u loncu, a potom maknite s vatre i umiješajte pripremljene sastojke. Vratite sve na vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, miješajući cijelo vrijeme. Zatim prebacite vruću kremu u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Nakon što se krema ohladi, uklonite foliju i izmiksajte je s narezanom količinom margarina ili maslaca sobne temperature dok se ne sjedini u glatku smjesu.

Za kore u brašno dodajte prašak za pecivo. U zasebnoj zdjeli izradite jaja i šećer, a zatim im dodajte brašno, kiselo vrhnje i narezan margarin ili maslac sobne temperature. Umijesite tijesto i podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaku lopticu tijesta razvaljajte između dva masna papira na dimenzije 24 x 30 cm, po potrebi poravnavajući stranice. Kore pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 8–10 minuta, pazeći da ostanu svijetle.

Za voćnu kremu u loncu pomiješajte šumsko voće, šećer i 50 ml vode, te kuhajte dok voće ne omekša. U zasebnoj posudi prelijte puding od vanilije s 100 ml vode i promiješajte. Šumsko voće prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom, zatim dodajte pripremljeni puding. Dodajte još vode do ukupne količine od 700 ml, pa sve ponovno vratite u lonac i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Pola voćne kreme odmah rasporedite po jednoj kori, preklopite drugom korom, i ponovite postupak sa sljedećim slojem.

Na prvu koru s voćnom kremom nanesite polovicu bijele kreme, a zatim postavite sljedeću koru s voćnom kremom. Premažite preostalom bijelom kremom i završite s preostalom korom, blago pritisnite. Na kolač postavite težinu i ostavite ga u hladnjaku preko noći da se stegne i kore omekšaju. Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu za završni dodir.

foto: printscreen Coolinarika

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?