Voćna mađarica je kolač koji spaja klasične mekane kore s osvježavajućom voćnom kremom. Priprema ovog kolača zahtijeva malo više vremena i pažnje, no svaki uloženi trenutak vrijedi jer voćna mađarica oduševljava okusom, piše kolaci.biz.
Kore se peku lagano na 170 stupnjeva, dok se voćna krema priprema od šumskog voća po želji. Na kraju, kolač možete posipati šećerom u prahu ili prošarati čokoladnom glazurom.
SASTOJCI
Kore
500 g brašna
na vrh žličice praška za pecivo
2 jaja
80 g margarina ili maslaca
160 g kiselog vrhnja
160 g šećera
Bijela krema
500 ml mlijeka
100 g šećera
2 vanilin šećera
70 g gustina
200 g margarina ili maslaca
Voćna krema
450 g šumskog voća (po želji jagode, maline…)
100 g šećera
2 pudinga od vanilije
100 ml vode
50 ml vode
još vode do 700 ml
Dekoracija
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
Za pripremu bijele kreme zdjelu dodajte gustin, šećer i vanilin šećer, zatim prelijte s 100 ml mlijeka i pomiješajte. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja u loncu, a potom maknite s vatre i umiješajte pripremljene sastojke. Vratite sve na vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, miješajući cijelo vrijeme. Zatim prebacite vruću kremu u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Nakon što se krema ohladi, uklonite foliju i izmiksajte je s narezanom količinom margarina ili maslaca sobne temperature dok se ne sjedini u glatku smjesu.
Za kore u brašno dodajte prašak za pecivo. U zasebnoj zdjeli izradite jaja i šećer, a zatim im dodajte brašno, kiselo vrhnje i narezan margarin ili maslac sobne temperature. Umijesite tijesto i podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaku lopticu tijesta razvaljajte između dva masna papira na dimenzije 24 x 30 cm, po potrebi poravnavajući stranice. Kore pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 8–10 minuta, pazeći da ostanu svijetle.
Za voćnu kremu u loncu pomiješajte šumsko voće, šećer i 50 ml vode, te kuhajte dok voće ne omekša. U zasebnoj posudi prelijte puding od vanilije s 100 ml vode i promiješajte. Šumsko voće prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom, zatim dodajte pripremljeni puding. Dodajte još vode do ukupne količine od 700 ml, pa sve ponovno vratite u lonac i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Pola voćne kreme odmah rasporedite po jednoj kori, preklopite drugom korom, i ponovite postupak sa sljedećim slojem.
Na prvu koru s voćnom kremom nanesite polovicu bijele kreme, a zatim postavite sljedeću koru s voćnom kremom. Premažite preostalom bijelom kremom i završite s preostalom korom, blago pritisnite. Na kolač postavite težinu i ostavite ga u hladnjaku preko noći da se stegne i kore omekšaju. Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu za završni dodir.
foto: printscreen Coolinarika