Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

U OŠ u Budinščini i PŠ Hrašćina različitim aktivnostima obilježeni Tjedan školskog doručka, Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: sjeverhr
U OŠ u Budinščini i PŠ Hrašćina različitim aktivnostima obilježeni Tjedan školskog doručka, Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Svake godine sredinom listopada u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina obilježavaju Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da iskažu zahvalu za svu hranu koju svakodnevno jedemo i sve plodove koje nam daje jesen. Osim toga, želja im je podići svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i borbe protiv gladi.

U razdoblju od 13. do 17. listopada obilježili su i Tjedan školskog doručka. Cilj Tjedna školskog doručka je podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete, a provode ga škole u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

-Prvo što je bilo odmah uočljivo našim učenicima bio je promijenjeni jelovnik. Tako su učenici jeli pileći file, ružičasti pire, grašak i kupus salatu; šarenu tortilju i jabuku te zelenu ribu koja je sve posebno zaintrigirala. Ovim putem zahvaljujemo našim kuharicama na jako ukusno spremljenim obrocima. Uz navedeno, razrednice su provele različite radionice kojima su podsjetile učenike na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi – poručili su iz škole.

Na sam Svjetski dan hrane (16.1istopada) u OŠ Vladimir Nazor Budinščina održan je prigodan program obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Mali Čuvari baštine obogatili su školski etno kutak jesenskim plodovima te žitaricama, sjemenkama, različitim vrstama brašna i kruhom.

- Kao posebna gošća, u programu je sudjelovala gospođa Vera Koledić, baka naše učenice Eme. Ona je učenicima pričala o starim, prošlim vremenima, o pripremi hrane nekad, a onda je pred učenicima zamijesila domaći kruh od četiri vrste brašna. Djeca su pozorno slušala bakine zanimljive priče, a posebno im se svidjela pjesma „Slatki kruh“ koju je baka Vera napisala i predstavila učenicima. U drugom dijelu programa učenici su, poput pravih pekara, stavili pregače i kape i od različitih vrsta tijesta izrađivali peciva i kolače. Valjalo se tijesto, rezali su se kolači kalupima i savijale su se kiflice. Lica i ruke su bile zaprašene od brašna, ali najviše od svega bilo je tu dječjeg smijeha i radosti. Za kraj svih aktivnosti isprobali smo kruh bake Vere i zaključili da nema finijeg i zdravijeg kruha od domaćeg – rekli su iz osnovne škole iz Budinščine.

U PŠ Hrašćina obilježavanje je završilo degustacijom Kaj su jeli bake i djedovi za "froštukelj" - kruh premazan s mašću i dodatkom crvene paprike.

Iz škole zahvaljuju OPG Rusek na suradnji.

Kako je uz prehranu važno biti tjelesno aktivan, u petak 17. listopada organizirali su, već tradicionalnu, šetnju učenika Matične škole Budinščina i Područne škole Hrašćina do Kapelice svetog Benedikta (u Gornjem Kraljevcu) gdje se, uz tradicijske igre, organiziralo blagovanje kuhanih i pečenih kestena.

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

/
/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?