Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

U Ivanovcu prezentirana priprema poznate „trnovečke makovnjače“, podršku članicama varaždinske i međimurske udruge pružila gradonačelnica Cividini

Autor: sjeverhr
U Ivanovcu prezentirana priprema poznate „trnovečke makovnjače“, podršku članicama varaždinske i međimurske udruge pružila gradonačelnica Cividini

Članice Udruge žena „Trnovečko srce“ iz Trnovca iz susjedne Varaždinske županije posjetile su Udrugu za promicanje kvalitete života „Izvor“ iz Ivanovca, kako bi s njima podijelile tajnu izrade „trnovečke makovnjače“, ove vrhunske i nadaleko poznate slastice.

Tako su članice Udruge „Izvor“, ali i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te predsjednica MO Ivanovec Melita Kraljić, koje su sa zanimanjem pratile ovu prezentaciju, mogle vidjeti kako se priprema tijesto, tanko poput najfinijeg papira, a proces je nalik onom za savijaču.

– Sama priprema iziskuje puno vremena i truda – kazala je, između ostalog, Marija Novosel, jedna od članica Udruge žena „Trnovečko srce“.

Image

– Za tijesto je potrebno brašno, ulje, prstohvat soli i mlaka voda po potrebi. Tijesto se mora dobro razraditi i treba se odmarati najmanje 45 minuta. Za to vrijeme priprema se „fil“ za makovnjaču. Miješa se mljeveni mak sa šećerom i prelije s vrelim mlijekom. Kad se smjesa ohladi, stavlja se margarin ili maslac i kiselo vrhnje. Smjesa mora biti kompaktna, a onaj teži dio je obrada tijesta. Tijesto mora biti jako tanko, a kakva je veličina stola, takvo mora biti i tijesto, na koje se zatim stavlja pripremljena smjesa od maka i razmazuje preko polovice tijesta. Kad se to napravi, tijesto se rola i reže u veličini posude za pečenje. Na tijesto se potom stavlja vrhnje i slastica ide u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, te se peče 45 minuta. Potom se kolač izvadi iz posude za pečenje i pokrije kako bi kora omekšala. Komadi se režu na veličinu od 5 centimetara i posipaju šećerom u prahu – objasnila je Marija Novosel.

Podršku ovom slatkom i mirisnom događaju pružila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je istaknula važnost ovakvih susreta za jačanje zajednice i razmjenu znanja.

– Ovaj dan bio je spoj tradicije, prijateljstva i zajedničkog rada, obilježen veseljem i ponosom na bogatu kulinarsku baštinu – kazala je tom prigodom gradonačelnica Cividini.

– Uz praktičnu prezentaciju izrade „trnovečke makovnjače“, jedne drugima predstavile smo i ciljeve svojih udruga te istaknule važnost očuvanja tradicije kao i promicanje zdravog i kvalitetnog načina života kroz naš rad i djelovanje – istaknula je predsjednica Udruge za promicanje kvalitete života „Izvor“ Marija Petek.

foto: cakovec.hr

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?