Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Tajne savršene turske kave: Recepti i trikovi za savršen napitak

Autor: sjeverhr
Tajne savršene turske kave: Recepti i trikovi za savršen napitak

Turska kava koja je omiljeni napitak na Balkanu, priprema se u gotovo svakom domaćinstvu i ima bogatu povijest. Zbog svog značaja, upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2013. godine.

Kako prenosi index.hr, proces uključuje prženje zrna kave, mljevenje u fini prah te kuhanje uz dodatak hladne vode i šećera u džezvi pri čemu se pjena formira sporim kuhanjem. Iako se čini jednostavno, svatko ima svoj način pripreme.

Na Redditu se razvila žustra rasprava o idealnom receptu za tursku kavu. Jedan korisnik pitao je zajednicu kako oni pripremaju ovaj napitak, a odgovori su pokazali raznolike pristupe.

Jedna korisnica opisala je svoj način: hladna voda se stavi u džezvu, dodaju se dvije žlice kave, smjesa se promiješa i zagrijava dok se ne počne dizati, zatim se makne s vatre i postupak se ponavlja tri puta. Nakon kratkog stajanja, kava se poslužuje uz dodatak šećera i mlijeka po želji.

Drugi korisnik mjeri vodu, zagrijava je do vrenja, pola ulijeva u šalicu, dodaje žličicu kave, a zatim ponovno zagrijava do dizanja. Na kraju, vraća vodu iz šalice natrag u džezvu i dodaje šećer. Ovaj način pripreme prepoznala je još jedna korisnica kao metodu koju je naučila od svoje majke i bake.

Još jedna korisnica napunila bi džezvu gotovo do vrha, dodala dvije žličice šećera, zakuhala vodu i zatim dodala tri žličice kave, kuhala na laganoj vatri dok se kava ne bi počela dizati, ponavljajući proces tri puta.

U raspravi se uključio i muškarac iz Turske, objašnjavajući tradicionalnu metodu u svojoj zemlji. Prema njegovim riječima, dvije žličice kave stavljaju se u džezvu za svaku šalicu, lagano se kuha dok se ne pojave mjehurići na površini, što se smatra znakom dobre kave, prenosi index.hr.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?