Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Ponos Međimurja koji osvaja hrvatsku vinsku scenu - Pušipel zablistao na zagrebačkoj prezentaciji

Autor: sjeverhr
Ponos Međimurja koji osvaja hrvatsku vinsku scenu - Pušipel zablistao na zagrebačkoj prezentaciji

Pušipel, međimurska sorta koja je u proteklih osamnaest godina izrasla u prepoznatljiv simbol hrvatskog sjevera, danas samouvjereno kroči među ozbiljna vina domaće scene. To je pokazalo i predstavljanje Pušipela održano u zagrebačkom restoranu Baltazar. Ondje je ova sorta još jednom potvrdila svoju širinu, ambiciju i status ponosa međimurskog kraja.

Na predstavljanju koje je 9. prosinca 2025. organiziralo Društvo vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Štrigova uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva okupili su se brojni stručnjaci i zaljubljenici u vino željni pobliže upoznati stilske dosege ove sorte.

Večer pod nazivom „Međimurski Pušipeli” moderirali su Darko Lugarić i Ivan Goričanec koji su predstavili širinu i stilistiku koju Pušipel nudi.

Darko Lugarić koji je za tu priliku odabrao etikete naglasio je kako Pušipel pokazuje svu raskoš i potencijal s obzirom da se od njega mogu raditi osvježavajući pjenušci i aperitivna vina.

- Pušipel je veliko vino, mogu se raditi vina od pjenušca pa do arhive, a to mogu samo velike sorte. Malo ih je na svijetu koje mogu tako širok repertoar podnijeti na svojim leđima - rekao je Lugarić.

Od sorte Pušipel danas se u Međimurju proizvode četiri stila vina: pjenušci, svježa vina, dozrela vina s duljim odležavanjem te slatka desertna izdanja. Kroz večer predstavljeni su različiti stilovi Pušipela iz vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl Medenjak, Kocijan, Kovač, Kunčić, Munđarov breg, Novak, Preiner, St. Jerome, Štampar, Tomšić te Vuković.

Image

Uz vina poslužen je izbor tradicionalnih međimurskih specijaliteta koji su pratili pojedine stilove Pušipela.

Razvoj međimurske vinske priče vezane uz Pušipel započeo je 2007. godine. Tada je, uz potporu lokalnih institucija, povijesni naziv zaštićen kao županijska robna marka. Uslijedilo je oblikovanje prepoznatljive boce namijenjene isključivo ovoj sorti, a danas za Pušipel postoji i posebna čaša koja dodatno naglašava njegove karakteristike.

Vinski stručnjak Saša Špiranec istaknuo je kako Pušipel ima potencijal za velika vina i da se od njega zapravo već i rade velika vina. U prilog tome ide i činjenica da od 173 Decanter nagrade koje su došle u Međimurje od 2016. godine, njih 70 pripalo je upravo Pušipelu.

Predstavljanje je okupilo velik broj uzvanika iz segmenta sommelierstva, ugostiteljstva, trgovine vinom i drugog poslovnog svijeta vezanog uz vino, kao i medijskih predstavnika.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, pohvalio je međimurske vinare.

- Ponosan sam na svoje Međimurce što u vinskom biznisu gledaju dugoročno, gledaju polako, ulažu i uče jer to je najvažnije od svega u ovim vremenima kada se marketinški trendovi mijenjaju. U ovim vremenima samo znanje i praćenje trendova te promjena garantira da možete opstati na tržištu - naglasio je Grula.

Na kraju večeri najavljeno je novo izdanje festivala Urbanovo koji će se održati od 15. do 17. svibnja u Štrigovi, vinskom srcu Međimurja.


 

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?