Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Međimurski chef Amos Novak talent je godine 2025. prestižnog Gault&Millau vodiča

Autor: sjeverhr
Međimurski chef Amos Novak talent je godine 2025. prestižnog Gault&Millau vodiča

Međimurski chef restorana Terbotz, Amos Novak, prema izboru prestižnog Gault&Millau Croatia gastronomskog vodiča  je - Mladi talent 2025. godine. Novak, koji sljedeći mjesec punu 24 godina, za svoje je vještine u kuhinji primio dosad brojne međunarodne i domaće nagrade na gastronomskim natjecanjima, ali ovo mu je prvo ovako veliko priznanje i, kako kaže, najdraže.

Gault&Millau jedan je od ključnih brendova u industriji restoranskih vodiča. U Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana. Izbor dobitnika ovisi isključivo o ocjeni anonimnih inspektora Vodiča, dakle, vlasnici restorana ne znaju tko su, dolaze kao obični gosti, plaćaju svoje račune i zbog toga je na njihova ocjena krajnje nepristrana. Mjesto u vodiču nemoguće je "kupiti" i zbog toga se ovaj Vodič smatra realnom i pouzdanom ocjenom kvalitete chefova i restorana.

Amos Novak presretan je novostečenom titulom Mladog talenta godine. 

– Ovakva mi je prestižna nagrada veliki poticaj za daljnji rad, sretan sam da je je on prepoznat, a sada slijedi još veći trud jer ova velika titula obvezuje. Moj će fokus i dalje biti tradicionalna jela na moderan način, pripremljena isključivo sa sezonskim namirnicama – kaže Amos Novak te dodaje da nagradu nije očekivao.

Ipak, sve je vodilo ka tome jer Novak među svojim priznanjima, između ostalih, ima osvojeni Croatia Cullinary Cup i brončanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, a prije mjesec dana je u polufinalu European Grand Prixa/Global Chefs Challenge, održanom u talijanskom Riminiju osvojio dvije srebrne medalje.

Dodjela nagrada Gault&Millau 2025. održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Ministar turizma Tonči Glavina pri uručenju se nagrada osvrnuo posebno osvrnuo na mlade chefove poput Amosa Novaka. 

- Posebno me veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju - zaključio je Glavina.
 

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?