S dolaskom jeseni i prvih kiša počinju rasti i vrganji te druge gljive koje su omiljene među ljubiteljima gljiva.
Mogu se spraviti na razne načine – pržiti, peći, pohati, sušiti, a mogu se jesti i sirovi, kao prilog ili glavno jelo. A gdje rastu, odnosno znate li na kojim mjestima možete pronaći vrganje, kraljeve gljiva?
Gljivari izdvajaju četiri staništa gdje ih najlakše možete ubrati, prenosi vecernji.hr.
Navode kako su hrastove šume, osobito starije, prava riznica vrganja koji se pojavljuju u skupinama, a često su skriveni ispod sloja lišća.
Zatim u bukovim šumama koje su također pogodne za njihov rast, a najčešće rastu uz rubove gdje ima svjetla i topline.
Vrganji rastu i u borovim šumama, tamo imaju specifičnu aromu, manji su i svjetliji, a skrivaju se u mahovini i među iglicama.
Vrganji vole rasti i na šumskim proplancima i rubovima gdje ima više sunca, to su im idealna staništa jer je toplije i ima dovoljno vlage.
Prvi vrganji stigli su i na tržnice, cijena im je jako visoka, 12 eura po kilogramu.
Jeste li ljubitelj vrganja, volite li ih brati ili ih rađe kupite, makar i po ovako visokim cijenama?
FOTO: Ilustracija