Visoki krvi tlak, naziva se još i 'tihim ubojicom' jer se u početku rijetko osjeti i ima simptome, ali s vremenom može ozbiljno narušiti vaše zdravlja, ali i uzrokovati bolesti srca i krvnih žila, moždani udar i bolesti bubrega.
Stručnjaci za prehranu otkrili su 12 namirnica koje bi mogle smanjiti rizik od smrtonosnih srčanih i moždanih udara održavanjem krvnog tlaka pod kontrolom, na prirodan način, prenosi vecernji.hr.
Stoga, ako imate visoki krvni tlak, preporuča se da uzimate i počnete konzumirati ove namirnice.
Nemasno meso, poput pilećih prsa, goveđeg filea, svinjskog filea i mljevene puretine pruža kvalitetne proteine bez viška masnoće koja može povisiti krvni tlak.
Krumpir, posebno s korom je dobar izvor kalija, koji pomaže uravnotežiti razinu natrija i podržava zdrav krvni tlak.
Za snižavanje tlaka dobro je i začinsko bilje i začini, poput češnjaka, cimeta, bosiljka, đumbira i kumina.
Jogurt je bogat kalijem i kalcijem koji mogu pomoći u regulaciji tlaka.
Brokula i mrkva, također pomažu pri snižavanju krvnog tlaka, te rajčica i lisnato povrće, poput špinata i blitve.
Maslinovo ulje jedna je od najzdravijih masti koje možete odabrati, prepuno je hranjivih tvari korisnih za srce.
Od voća, to su agrumi, poput naranči, limuna i grejpa koji su puni vitamina i biljnih spojeva koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i podržavanju zdravlja srca.
Cjelovite žitarice, poput bijele riže ili tjestenine cjelovitim žitaricama jer imaju više vlakana i hranjivih tvari.
Losos i druga masna riba jer je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Ako ne volite ove namirnice, možda je vrijeme da ih počnete koristiti u svojoj prehrani kako svoj krvni tlak 'držali' u normali i spriječili veće zdravstvene komplikacije.
FOTO: Ilustracija