Ljubitelji domaćih specijaliteta i tradicije došli su na svoje u četvrtak, 27. ožujka, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek predstavili bogatu gastronomsku ponudu lepoglavskog kraja.
U središtu večeri bila je – gibanica s repom, tradicionalna slastica koja je prošle godine dobila zasluženi status zaštićenog nematerijalnog dobra. Ova autentična delicija osvojila je i zlatnu medalju na međunarodnom kongresu slastičarstva Interslast u Tuheljskim Toplicama, u kategoriji Folkslast. Recept i način pripreme otkrile su članice Pušleka, čuvajući ga od zaborava i prenoseći ga novim generacijama.
-To je jelo na kojem smo odrasli – i mi, i naše mame. Nekada sirotinjsko, sezonsko jelo, danas je simbol našeg identiteta. Pripremalo se od studenog do Uskrsa, kada je bilo nezaobilazni dio uskrsnog ručka - ispričala je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek.
Uz gibanicu s repom posjetitelji su kušali i druge specijalitete iz Lepoglavske kuharice: mlinčani kolač, zagorsku juhu te niz slatkih i slanih delicija. Okuse su dodatno upotpunila nagrađivana vina iz podruma članova Udruge vinogradara, voćara i vinara Klopotec – od Graševine, preko Sauvignona, do Traminca i Muškata.
-Gibanica s repom posebno dobro ide uz Graševinu naglasio je predsjednik Udruge Vladimir Geček. Dodao je i kako udruga nakon zatišja za vrijeme pandemije ponovno broji 60-ak aktivnih članova, a interes za lokalna vina svakodnevno raste.
Večer su zajednički organizirali KUD Lepoglavski pušlek, Turistička zajednica grada Lepoglave, Grad Lepoglava i TKIC, s ciljem očuvanja i promocije lokalne baštine.
Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je koliko je Lepoglava bogata kulturnom i povijesnom baštinom.
-Kod nas u Lepoglavi želimo zadovoljiti sva čula. Osim što smo poznati po svjetski priznatoj čipki, imamo i bogatu priču, identitet, vrhunsku eno-gastronomsku ponudu. Lepoglava je grad u koji se ljudi rado vraćaju – jer ovdje ima što za vidjeti, čuti i okusiti - kazao je gradonačelnik.
Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je Lepoglavu kao nezaobilaznu točku na eno-gastro karti Županije.
-Imamo čak 25 zaštićenih proizvoda, a naš je cilj da naši najmlađi razviju kulturu konzumacije domaćih, autohtonih namirnica. Podržavamo OPG-ove i udruge raznim mjerama, a posebnu pažnju posvećujemo promociji na međunarodnim sajmovima - rekla je Zagorec.
U ime lokalne samouprave, okupljenima se obratio i predsjednik HNS-a, Krunoslav Lukačić, dodatno naglašavajući važnost zajedništva u očuvanju lokalne tradicije.