Kulturno-umjetničko društvo Lepoglavski pušlek nadaleko je poznato kao udruga posvećena očuvanju kulturne baštine lepoglavskog kraja, a tu zadaću obavljaju ne samo predano, već i vrlo uspješno.
KUD djeluje od 2005. godine i to na inicijativu gospođa Nade i Štefanije Kuća koje su došle na ideju da bi osnivanje KUD-a bilo dobrodošlo, kao nešto novo i zanimljivo u Lepoglavi. Uspjele su okupiti dvadesetak članova koji su počeli s glumom i prezentiranjem starih običaja, no sada je članova, nažalost, manje.
- Radilo se puno, ljudi su imali obaveze, neki se udali, neki oboljeli i KUD trenutno ima 12 članova. Malo nas je, al' nas ima i mogu slobodno reći da smo vrlo aktivni. Svašta radimo - od prezentacije glume, pečenja kolača, sudjelovanja na sajmovima, pomaganja starijima, do druženja s djecom predškolske i školske dobi. Usto, veliki smo promotori, možemo reći i ambasadori grada Lepoglave– rekla nam je predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek Štefica Bizek.
KUD sudjeluje na brojnim manifestacijama na kojima vrlo uspješno predstavlja svoj kraj, ali i svoje vještine.
- Imamo toliko manifestacija da moram malo zastati kad nas pitaju „gdje vas se može vidjeti”, ali ću izdvojiti Interslast u Tuheljskim Toplicama gdje smo lani bili prvi put, zatim na Compasi u hotelu Turist, tu je i Zlatna nimfa u hotelu Turist, gospodarski sajam u Varaždinu i mnogi drugi. Obično se kaže da je važno sudjelovati, ali mi smo itekako ponosni na naše nagrade koje smo dobili na Interslastu 2023. godine od međunarodnog žirija za naš Mlinčani kolač, zaštićeni proizvod na nivou Varaždinske županije i dobili smo zlatnu medalju. Na Compasti smo lani osvojili srebrnu medalju za jelo koje smo pripremale, a to su bile domaće krpice s prepečenim špekom, pomiješane sa sirom i vrhnjem – kazala nam je gospođa Štefica.
Recepte svojih baka i mama članovi KUD-a sačuvali su i objedinili u Kuharici lepoglavskog kraja koja je izdana 2022 godine .U njoj se nalazi 29 jela a mi Pušleki smo zajedno s gradom ,tz lepoglave,gos,Damirom Crlenim,autori te knjige koja je izdana i moram napomenuti da sva jela koja se nalaze u toj kuharici pripremale su članice Pušleka Štefica Bizek i Mirjana Kos u restoranu Bedem u Varaždinu, na što su u KUD-u vrlo ponosni.
Uskoro će biti zaštićena i Gibanica s repom
Mlinčani je kolač zaštićen, a prema riječima gospođe Štefice, uskoro će biti zaštićena i Gibanica s repom. Znate li kako se radi? Vjerojatno mnogi ne znaju, stoga vam donosimo recept koji čuvaju u KUD-u Lepoglavski pušlek.
SASTOJCI
Tijesto
- 400 gr glatkog brašna
- 2-3 dcl mlijeka
- 1dcl ulja
- sol
Nadjev
- 1 kg kuhane i ocijeđene repe
- 1 kg svježeg sira
- 2.5dcl vrhnja za nadjev, a isto toliko za premazivanje
- 2 jaja
- 8 dkg kukuruznog bijelog brašna
- šećer po želji
- sol po želji
- 200gr maslaca
- 1 žemlja,
POSTUPAK
Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto i pustiri da odstoji. Razvaljati ga u veličini posude za pečenje (protvana), ali tako da tijesto viri iz posude sa sve četiri strane.
Repu ogulite, skuhajte, ohladite i ocijedite, zatim dodajte sir, ocijeđenu žemlju, jaja, brašno kukuruzno, šećer, sol, 2,5 dcl vrhnja i sve pomiješajte u smjesu.
Smjesu rasporedite po tijestu, vrhove preklopite po nadjevu, premažite s 2,5 dcl vrhnja i gore narežite maslac i stavite peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. U slast!
Aktivni 365 dana u godini!
Osim što u Lepoglavskom pušleku očekuju zaštitu Gibanice do kraja godine, imaju i druge aktivnosti.
- Idemo na manifestaciju poljoprivrednog saveza županije „Kreativnost žene u ruralnom životu”, zatim 15. listopada na Interslast u Tuheljskim Toplicama, u studenome nas ponovo očekuje Compasta u Varaždinu, zatim Dani Mladena Kerstnera u Ludbregu, a tu su i manifestacije Noć kazališta, Advent u Varaždinu, Dani grada Lepoglave i naravno prezentacije jela. Kod nas uvijek uz program kojeg pišemo iskrsne poziv za razna druga gostovanja u glumi, tako da mogu samo reći da smo aktivni 365 dana u godini – pohvalila se Štefica Bizek koja je istaknula da odlično surađuju s Gradom Lepoglavom i svake im godine prijavljuju projekt za koji im odobre financijska sredstva.
Dok je takvih čuvara tradicije i običaja, ne bojimo se da će prošlost biti zaboravljena, već smo uvjereni da će Lepoglavski pušleki svoje znanje i umijeća prenositi na mlađe generacije.
Želimo im mnogo uspjeha u tome, ali i još mnogo nagrada – kako i koliko rade, zaslužili su!