Ovaj desert brzo se priprema, a sama izrada je vrlo jednostavna. Čokoladni soufflé je poznat francuski desert koji će obradovati sve zaljubljenike u čokoladu. Sastoji se od tamne čokolade i lagane, pjenaste teksture. Možete ga poslužiti uz kuglu vanilin sladoleda. Mi vam donosimo recept s Index recepata.
Sastojci za tri porcije:
15 g maslaca
1 žlica glatkog brašna
130 g hladnog mlijeka
100 g nasjeckane tamne čokolade
Prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1žumanjak
2bjelanjka
3 žlice šećera
Kakao za dekoraciju
Maslac (za namastiti posudice)
2 žlice šećera za posudice (za posudice)
Priprema:
Posudice za soufflé dobro namastite maslacem, pospite s malo šećera pazeći da dno i bočne strane budu u potpunosti prekrivene, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
U manjem loncu rastopite maslac, na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i pjenjačom miješajte otprilike minutu. Dodajte i mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne i ne postane glatka pa sklonite s vatre.
Prelijte preko nasjeckane čokolade, dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Ostavite da se samo kratko ohladi pa, u još toplu smjesu, umiješajte žumanjak.
U posebnoj posudi, na srednje jakoj brzini uz postepeno dodavanje šećera, miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Lagano, špatulom, umiješajte 1/3 snijega od bjelanjaka u rastopljenu čokoladu. Dodajte ostatak i miješajte kratko samo da se sastojci povežu. Dobivenu smjesu žlicom stavljajte u pripremljene posudice, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Palcem ili papirnatim ručnikom lagano prođite unutarnji rub posude kako bi napravili otprilike 2 cm razmaka između vrha posude i čokoladne smjese. To će pomoći kako bi se souffle uspravno dignuo.
Posude prebacite na lim za pečenje i pecite 12 do 15 minuta.
Izvadite iz pećnice, posipajte kakao prahom i odmah poslužite.
Foto: screenshot