Ako vam je ova nedjelja rezervirana za odmor i nešto slatko, imamo dobru vijest. Donosimo jednostavan i fini recept za kolač koji se brzo priprema i još brže nestaje sa stola. Recept je preuzet s stranice Natašine slastice.
Sastojci:
Tijesto: 150 gr margarina ili maslaca, 250 gr brašna, 1 jaje, 1 prašak za pecivo i 70 gr šećera
Nadjev: 6 bjelanjaka, 10 žlica šećera, 6 žumanjaka, 230 gr mljevenih oraha, 50 gr otopljene čokolade, 2 žlice brašna i šećer u prahu za posipati
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. U većoj zdjeli dodajte pripremljeno brašno, maslac ili margarin sobne temperature, jaje i šećer pa izmijesite tijesto.
Podijelite ga na dva jednaka dijela i od svakog napravite lopticu. Posudu dimenzija 20 x 35 cm pouljite i pobrašnite.
Na masni papir postavite tijesto, zatim postavite drugi masni papir i razvaljajte ga na dimenzije posude. Povremeno nakon što odvojite gornji masni papir, tijesto možete potiskivati ravnalom da dobijete ravnije rubove.
Valjkom tijesto zarolajte i prebacite ga u posudu. Ako je potrebno rubove u posudi malo pritisnite prstima. Za nadjev izradite bjelanjke u čvrsti snijeg. Posebno izradite žumanjke sa šećerom, tako da postanu pjenasti.
Dodajte istopljenu čokoladu i brašno, zatim kratko izradite mikserom i dodajte pripremljene bjelanjke i kratko pomiješajte pjenjačom. Nakon što dodate mljevene orahe, sve sjedinite pjenjačom. Pripremljenu smjesu rasporedite u tepsiji preko tijesta.
Drugi dio tijesta razvaljajte na način kao prvo tijesto i prebacite ga u posudu preko nadjeva. Ako vam je dio tijesta ostao priljubljen uz stranice posude, odrežite ga. Vilicom izbockajte površinu tijesta.
Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Ostavite ga da se ohladi i prije služenja kolač posipajte šećerom u prahu.
Foto: screenshot YouTube