Ponedjeljak je praznik, neradni dan, produženi vikend, a vi ne znate što kuhati danas. Donosimo vam preodličan recept za varivo od piletine, graška i noklica.
Što vam je potrebno?
300 gr graška
1 glavica luka
4 mrkve
2 režnja češnjaka
500 gr pilećeg filea ili batka i zabatka
malo prešina ( svježeg ili suhog)
sol
dimljena crvena paprika
papar
ulje
1 jušna žlica paradajza u tubi
A noklice?
2 jaja
5 jušnih žlica oštrog brašna
½ čajne žličice soli
Umjesto nolkica možete staviti krumpir, komada, narezana na komadiće.
Kako se priprema?
Luk, češnjak i mrkvu očistite te narežite na sitne kockice ili zblendajte. Pilietinu narežite na kockice ( ovisi da li volite veće ili manje kockice).
U zdjelu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru na pola i pirjajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte češnjak i mrkvu te još malo dinstajte i na laganoj vatri dok češnjak ne otpusti svoj miris. Dodajte piletinu, promiješatje, dodajte malo malo vode i pustite da se krčka nekoliko minuta. Dodaje sol, papar, crvenu papriku. Kada se prokrčka dodajte grašak i krumpir, ako ne radite noklice. Ako koristite grašak iz konzerve, dodajte ga na kraju prije nego stavite noklice.
Sada dodajte rajčicu, pa podlijte sa 2 dcl vode (da prekrije sastojke) i kuhajte cca 30 minuta na srednje jakoj vatri povremeno miješajući.
Dok se varivo kuha, napravite smjesu za noklice tako da istučete jaja kao za kajganu, posolite te dodate brašno i promiješate. Trebate dobiti glatku, jednoličnu smjesu.
Kada je varivo gotovo, tj. svi sastojci mekani, čajnu žličicu umočite u varivo kako bi tijesto za noklice lakše klizilo, zagrabite smjesu na vrh žličice i spustite u varivo.
Tijesto će samo skliznuti sa žličice. Ponavljajte dok ne potrošite cijelu smjesu za noklice. Dodajte i peršin. Ukoliko ne volite peršin, ništa za to, ne morate staviti.
Kako znati kada je gotovo?
Kada noklice isplivaju na površinu, znači da su gotove, a s time i naše varivo.
Dobar vam tek!