Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Pobjednica 17. izdanja manifestacije "Babičini kolači" je Slavica Krklec iz Pregrade

Autor: Marijana Sopek
Pobjednica 17. izdanja manifestacije "Babičini kolači" je Slavica Krklec iz Pregrade

U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Grada Zlatara ove nedjelje održano je 17. izdanje manifestacije "Babičini kolači".

Manifestacija je započela u 15 sati u Zlataru, a pravo nastupa imale su isključivo bake koje pripremaju kolače po starinskim receptima, čuvajući bogatu gastronomsku tradiciju Zagorja.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Mirjani Štahan, ovogodišnje izdanje natjecanja po prvi puta se održalo u Zlataru, a sudjelovala je čak 31 natjecateljica.

Najbolji kolač ocjenjivala je stručna komisija u sastavu: Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i predsjednik ovogodišnje komisije, Štefica Gulija, vlasnica obrta Slastice Tri užitka te Dražen Đurišević, voditelj kulinarstva Podravke.

Također, već jedanaestu godinu zaredom bira se i pobjednica u posebnoj kategoriji "Izvorno zagorsko". U toj će kategoriji kolače ocjenjivati Senka Jurina, folkloristkinja, Božena Kos, predsjednica Udruge žena Zlatar te Karla Ded iz Turističke zajednice "Zlatni istok Zagorja".

Pobjednica 17. izdanja manifestacije "Babičini kolači" je Slavica Krklec iz Pregrade sa svojim kolačem "Vučiteljičini salenjak".

- Jako sam iznenađena, nisam se tome nadala. Hvala svima koji su prepoznali moj trud. Već 11 godina sudjelujem na „Babičinim kolačima“, tako da mi je to strašno veliki plus - izjavila je Krklec nakon osvojenog prvog mjesta.

Ona je objasnila proces pripreme kolača koji uključuje domaće sastojke.

Image

- Zamijesi se tijesto, sve je domaće. Ide brašno, orasi, šećer i salo. To se zamijesi, izrežu se krugovi, na krugove ide snijeg, malo se posipa sa orasima i stavi se peći. Kad se to zapeče, mora biti tako da bjelanjak požuti, a kad je to gotovo, izvadimo i ohladimo. Sa pekmezom od šljiva spajamo ih zajedno - objasnila je Krklec.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je na velikom odazivu građana te naglasio važnost gastronomije kao dijela turističke ponude Krapinsko-zagorske županije.

- Kada putujemo u strane zemlje, uvijek želimo isprobati nešto što je autohtono, ono što ne možemo naći doma. I to je naš najveći adut. Ovaj nevjerojatan odaziv publike, koja dolazi kao gosti, dodatna je motivacija za naše ugostitelje da nastave širiti ponudu tradicionalnih zagorskih delicija. Uz prekrasan ambijent i sjajnu atmosferu, siguran sam da će sljedeće godine manifestacija u Pregradi biti jednako uspješna – pojasnio je župan

Image

Nadodao je kako je Krapinsko-zagorska županija top kontinentalna destinacija u Republici Hrvatskoj

- Naravno da osim naših toplica, hotela, OPG-ova moramo nuditi i gastro ponudu. Tu, naravno, osim našeg zaštićenog proizvoda purice, štrukli, mlinaca, naših autohtonih sorti vina, slastice zauzimaju itekako važno mjesto. Mogu sa zadovoljstvom reći da je jedan dio ugostiteljskih objekata prihvatio tu našu sugestiju da preko vikenda uglavnom ima nešto od tih kolača koje su u našoj knjižici i to je odlična vijest. Kažu da slastica može popraviti najgori ručak i obrnuto. A kod nas u Zagorju za to nema straha upravo zbog toga što imamo ovu sjajnu manifestaciju gdje naše bakice, babice, prezentiraju kolače koje su radile njihove babice i bakice. Na taj način zadržavamo tradiciju - rekao je župan.

Posebno ga veseli što se tradicionalni recepti sve više nalaze u ponudi ugostiteljskih objekata, a na kraju je zahvalio organizatorima i zaželio svima dobru zabavu.

Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica grada Zlatara zahvalila je na dolasku svih prisutnih na manifestaciju "Babičini kolači" u Zlataru te se posebno osvrnula na značajnu ulogu gospođe Mirjane Štahan koja je omogućila da Zlatar bude domaćin ove manifestacije. Gradonačelnica je također istaknula kako se manifestacija savršeno poklopila s obilježavanjem Dana grada Zlatara.

Image

- Smatram da nikada "Babičini kolači" nisu bili organizirani u samom Zlataru. Takva manifestacija zaslužuje doći na naše područje, a vjerujem da su i prošlogodišnja pobjednica i interes ljudi koji su ove godine došli, doprinijeli uspjehu. Ovaj dio Krapinsko-zagorske županije nije imao pobjednicu iz bilo koje općine ili grada već neko vrijeme, a to je zasigurno izazvalo dodatni interes. Uz to, lijep sunčan dan i nedjelja, sve su se zvijezde poklopile. Osim toga, dio ljudi koji nisu mogli doći u utorak, odlučio je doći danas i podržati manifestaciju - zaključila je gradonačelnica.

Treće mjesto pripalo je Zdenkici Ljubić, drugo mjesto Nadici Varžić, a pobjednica u kategoriji izvorno zagorsko je Štefica Tkalčević.

Branko Čukelj, predsjednik ovogodišnje komisije objasnio je o procesu ocjenjivanja na ovoj manifestaciji.

- Tijekom obilaska svih sudionica najprije ocjenjujemo vizualni dojam kolača, a zatim ga kušamo. Pratimo i priču svake sudionice o svom kolaču. Uz to, procjenjujemo i zahtjevnost izrade kolača te njegovu moguću primjenu u ugostiteljstvu, primjerice kao desert ili mali zalogaj. Mislim da je razlika između prve i druge natjecateljice bila svega bod ili dva - rekao je Čukelj, dodajući kako je kvaliteta kolača bila iznimno visoka.

Image

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?