Now Reading:
SPOLNO UZNEMIRAVANJE MALOLJETNICA?: U Osnovnoj školi Novi Marof cijeli navodni slučaj uznemiravanja prijavili prema protokolu
Full Article 5 minutes read

SPOLNO UZNEMIRAVANJE MALOLJETNICA?: U Osnovnoj školi Novi Marof cijeli navodni slučaj uznemiravanja prijavili prema protokolu

škola marof

Slučaj navodnog spolnog uznemiravanja djevojčica, učenica Osnovne škole Novi Marof, i dalje zaokuplja pažnju javnosti. Podsjetimo, osam djevojčica u dobi od jedanaest i dvanaest godina optužilo je nastavnika informatike za spolno uznemiravanje koje, prema njihovim tvrdnjama, traje mjesecima. Djevojčice tvrde da ih je nastavnik dirao po kosi, milovao po ramenima, nogama. čak i po stražnjicama. Nisu o tome htjele govoriti nikome u školi, već su odlučile sve snimiti mobitel, nakon čega su se obratile roditeljima, a oni pak su od ravnatelja škole tražili da o svemu obavijesti policiju i ministarstvo.

Budući da su roditelji i djevojčice izjavili da su razočarani postupkom školske psihologinje i defektologinje, jer nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku, oglasio se ravnatelj Anđelko Bošnjak koji tvrdi da je njihova reakcija bila pravovremena, odnosno da su učinili sve što su mogli.
– 21. svibnja, poslije radnog vremena, do mene je došla jedna od učiteljica s kratkom obavijesti da se dvije učenice žale na učitelja, na kolegu iz informatike, da ih seksualno uznemirava. Ne znam što bih rekao…s tim kolegom radim 23 godine, on je i prije tu radio, žena mu je pedagoginja na školi, nikad ni jedan problem nisam čuo o tome. Čim sam čuo što se dogodilo, odmah sam otišao do kolege kojeg učenice optužuju i rekao mu o čemu se radi. Na to je on rekao da nema nikakvih primisli i da bi htio razgovarati s roditeljima – tvrdi Bošnjak i dodaje da je sutradan u školu došlo troje roditelja na razgovor:

– Bili su dosta nervozni, što razumijem jer i sam imam djecu. Rekao sam im da je učitelj voljan s njima razgovarati, ali su to odbili i to je njihovo pravo. Jedan je otac dvaput ponovio da ja kao dobar ravnatelj moram sve to riješiti. Rekao sam da to znam i pred roditeljima nazvao policiju, nakon čega su oni otišli.

Slučaj prijavljen ministarstvu, policiji, pravobraniteljici za djecu…

Ravnatelj ističe da je 22. svibnja u svoju kancelariju pozvao pravnicu, gospođu koja je predstavnica u školskom odboru ispred djelatnika škole, kolegu iz informatike, psihologinju, a pozivu se odazvala i ravnateljica Centra za socijalnu skrb.
– Svi su upoznati s pritužbama, odnosno problemom, na što je kolega iz informatike rekao da je šokiran i da ne zna što da radi, a ja sam mu rekao da više ne može ići u razred. Nakon toga razgovora on više nije ušao u učionicu i nije održao ni jedan sat.
Istog je dana održan novi sastanak, a telefonski je obaviješteno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sve u roku od 24 sata od prve prijave 21., do druge prijave 22. svibnja – tvrdi ravnatelj.

Prema njegovim riječima, novom sastanku nazočili su svi s prvog sastanka, uz predstavnika policije i predstavnika Školskog odbora.
– Izvijestio sam ih o događajima u školi usmeno, a dogovoreno je da CZS-u i policiji pismeno predam prijavu, što sam i učinio 22. svibnja, tijekom radnog vremena. A dok su trajali sastanci, pedagoginja i defektologinja su razgovarale s djecom – rekao je Bošnjak i dodao da je s Ministarstvom dogovorio da dođe osobno, što je i učinio odmah drugog jutra.
– Izložio sam tamo cijelu situaciju, na što su mi rekli da sam napravio sve po protokolu. Načelnik me tražio broj šefa novomarofske policije kojeg je i nazvao i potvrdio mu da je škola napravila sve što treba te da će sada surađivati Ministarstvo i policija, budući da je riječ o vrlo osjetljivim pitanjima. Rečeno mi je, također, da ako se učitelj vrati u školu, da mu ja kao ravnatelj moram dobiti otkaz. Prijavio sam slučaj i državnoj pravobraniteljici za djecu te Zavodu za javno zdravstvo za školsku medicinu – kaže Bošnjak.

Učitelj kojeg učenice optužuju za spolno uznemiravanje, a koji je jedno vrijeme bio i ravnatelj škole, trenutno je na bolovanju, kao i njegova supruga pedagoginja.

a.kučić/sjever.hr 04.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.