Now Reading:
ORGANIZIRANI KRIMINAL u Centru Dubravke Lekić – evo kako je 11 žena za 4,2 milijuna kuna prevarilo Europski socijalni fond
Full Article 2 minutes read

ORGANIZIRANI KRIMINAL u Centru Dubravke Lekić – evo kako je 11 žena za 4,2 milijuna kuna prevarilo Europski socijalni fond

Kako smo već ranije izvijestili Županijsko državno odvjetništva u Varaždinu dovršilo je kriminalističko istraživanje nad jedanaest osoba varaždinskog Centra za rehabilitaciju osumnjičenih za kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Spomenuti centar, poznatiji kao Dom Lekić smješten u Ulici Zinke Kunc 47 u vlasništvu je poznate varaždinske poduzetnice Dubravke Lekić čije je poslovanje već duže vremena pod povećalom, a to nam je potvrdio i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu Darko Galić.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno, kako su od listopada 2013. do kolovoza 2016. godine,  ravnateljice Centra starosti 55, 44 i 40 godina provodile jedan projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicima za što su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od oko 563 000 eura.

Dotične u dogovoru s članovima mobilnih timova nisu izvršile projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima te su ih lažirale kao izvršene u potrebnom broju.

Nadalje, po njihovu nalogu zaposlenice starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina su kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile isprave i lažno prikazivale kako je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta.

Također su tijekom obnašanja dužnosti kao ravnateljice, jednoj državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih podataka je na račun Centra ukupno isplaćen novac u iznosu od oko 1 400 000 kuna.

Šteta počinjena Europskom socijalnom fondu procjenjuje se na oko 4 200 000 kuna, a protiv svih jedanaest zaposlenica podnesena je kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Inače, Dubravka Lekić bila je i politički aktivna 2017. godine kada je bila kandidatkinja za zamjenicu varaždinskog gradonačelnika na listi Lige za Varaždin.

s.kalajdžija/sjever.hr
01.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.