Now Reading:
FOTO / VIDEO Pogledajte kako vrijedne ruke Udruge žena pripremaju vidovečki gibanik – Nema slavlja bez tradicionalnog težačkog kolača
Full Article 4 minutes read

FOTO / VIDEO Pogledajte kako vrijedne ruke Udruge žena pripremaju vidovečki gibanik – Nema slavlja bez tradicionalnog težačkog kolača

U atriju Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana prezentacija tradicionalne poslastice specifične za područje općine Vidovec, vidovečkog gibanika.

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući vrijednim članicama Udruge žena općine Vidovec zaštićen jamstvenim žigom, vidovečki gibanik postao je, naravno uz zelje, pravi ambasador vidovečkog kraja.

Prezentaciji ovog autohtonog vidovečkog kolača prisustvovala je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je naglasila kako je vidovečki gibanik još jedan proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost gastronomiji Varaždinske županije.

– Županija podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko zelje, oznakom izvornosti na nivou Europske unije. Ponosni smo na naše zaštićene proizvode i pratimo ih financijski i kroz pripadajuću literaturu – rekla je Zagorec.

Predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak istaknula je kako se tajna dobrog vidovečkog gibanika krije prvenstveno u odabiru domaćih namirnica.

– I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od sira, mlijeka, putra do hajdinog brašna. Sama priprema je dosta zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno umočiti u mlijeko tako da je samo gibalo dosta rijetke strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva te sol i šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li je dobar, bolji ili najbolji – objasnila je Lonjak dodavši kako se u vidovečkim kuhinjama taj kolač još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti, krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći.

Inicijativu za zaštitu vidovečkog gibanika pokrenula je Općina Vidovec, a kako je naglasio načelnik Vidovca Bruno Hranić u Udruzi žena našli su jako dobrog partnera.

– Ono što nam slijedi je i prezentacija kolača van naše države. S obzirom na to da Udruga žena ide na sva događanja koja su vezane uz kulturne ili gastronomske manifestacije, naš slijedeći cilj je da ga zaštitimo na nivou Europske unije – rekao je Hranić dodavši kako je ova današnja prezentacija dobra prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade vidovečkog gibanika.

Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20 tisuća kuna.

Načelnik Hranić otkrio je isto tako da u posljednjih nekoliko mjeseci dobivaju i upite ugostitelja iz Varaždinske županije koji bi htjeli kolač uvrstiti u ponudu svojih restorana, što je kako je rekao, velika i pozitivna stvar, kako za udrugu žena tako i za sam kolač.

Vidovečki gibanik dobit će i svoju monografiju, a prema riječima pročelnika županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutina Vinceka, monografija je u završnoj fazi te bi do kraja godine mogla biti i održana promocija iste.

– Želja nam je svekolikoj hrvatskoj javnosti prezentirati vidovečki gibanik u povijesnom značaju. Uvijek je bilo važno paziti što jedemo, no posljednjih 10 do 15 godina javnost ima veću sklonost prema domaćem i tradicionalnom. Ponukani različitim proizvodima koji se skrivaju pod svakakvim deklaracijama, a koje u većini slučajeva ne odgovaraju kvaliteti proizvoda, normalno je da ljudi preferiraju domaće i tradicionalno. Jednom kada steknu povjerenje u nekog proizvođača vraćaju mu se, a mi kao Županija upravo na tom tragu pomažemo da prepoznatljivost i kvaliteta bude što vidljivija – rekao je Vincek pa otkrio kako je sljedeći proizvod za koji će tražiti zaštitu na razini Europske unije kučanski koščičjak.

– Još uvijek radimo na pisanim tragovima, no svakako će to biti naš sljedeći veliki projekt – zaključio je Vincek.

jm/www.sjever.hr
09.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.