Now Reading:
NAGRADA JE STIGLA U PRAVE RUKE Dječji vrtić „Sunčica” iz Krapine najljepši je vrtić u Hrvatskoj!
Full Article 3 minutes read

NAGRADA JE STIGLA U PRAVE RUKE Dječji vrtić „Sunčica” iz Krapine najljepši je vrtić u Hrvatskoj!

Najljepši vrtić u Hrvatskoj je Dječji vrtić Sunčica iz Krapine. Oni koji su u tom vrtiću bili, vidjeli svu ljepotu zagorskog tradicijskog autohtonog vrta, znali su otprije da je najljepši, a sad to zna cijela Lijepa naša.

U petak je, naime, u HRT-ovu televizijskom studiju Anton Marti održana tradicionalna dodjela nagrada najljepšim vrtovima, a riječ je o ekološko-obrazovnom projektu koji HRT provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora.

Vrtić „Sunčica” nagradu za najljepši vrtić zaslužio je, prije svega, zbog toga što ima nešto što nitko drugi nema, a to je zagorski tradicijski autohtoni vrt.
-Ova nagrada nije slučajna, ovo što radimo ne radimo od jučer – rekla je za Sjever.hr Jasna Čiček Vorih, voditeljica vrta.
-Zagorski tradicijski vrt počela sam uređivati od 2019. godine, uz brojne pripreme. Trebalo je, naime, pripremiti teren i prilagoditi ga djeci, dopremiti starinski prešu, kola, plug, sijačicu, izraditi pletenu ogradu od lijeske, naći rijetke preostale majstore koji znaju izrađivati škop od raži…Oni su to mjesto učinili posebnim, jedinstvenim, a naš vrt osim etno elemenata ima vrlo važnu komponentu – ekologiju i etnologiju u jednom. Upravo to želimo prenijeti djeci, da uče o tome kako su živjeli njihovi preci – objasnila nam je ova simpatična i vrijedna vrtlarica.

Ono što je iznimno važno jest činjenica da su mališani uključeni u cijeli proces, od sijanja do ubiranja plodova, uređivanja vrta, zalijevanja, izrade hranilica za ptice. Upravo je to danas neprocjenjivo – boravak u prirodi, suživot s njom.

-Za djecu je to jako zanimljivo, a da bismo ih pripremili za nadolazeće klimatske promjene važno je to raditi s njima sad, dok su mali jer važno je ono što gledaju, što vide, važno je da promatraju okruženje u kojem žive i sve što danas rade moći će primjenjivati u vremenu koje dolazi i koje donosi promjene. Mi dolazimo s najljepšeg frtalja svijeta i voljela bih da se i drugi uključe, da pokažu sve ono lijepo što imamo – kazala je voditeljica najljepšeg vrta u Hrvatskoj koja nam je na pitanje kako se osjeća sad kad su svi zajedno i nagrađeni za sav trud koji ulažu u svoj vrtić odgovorila:
Radost, ponos, ljubav, sve to osjećam. Volim ovaj kraj od kud jesam, ponosim se njime i s ponosom predstavljam naš zagorski tradicijski vrt svijetu i želim da ih ima više, da niču poput gljiva po našem lijepom Zagorju.

Uz voditeljicu vrta Jasnu Čiček Vorih dodjeli nagrade za najljepši vrtić nazočio je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10 000 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5 000 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3 000 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. To su Stražaplastika iz Huma na Sutli, Unichem Agro d.o.o., Ambienti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice, Studio za dizajn Reci Da, Muzeji Hrvatskog Zagorja.

a. kučić/sjever.hr
12.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.