Now Reading:
JEDINA ŽENSKA POVIJESNA POSTROJBA NA SVIJETU Upoznajte križevačke stražarice koje u svojim nježnim rukama nose ubojito oružje
Full Article 4 minutes read

JEDINA ŽENSKA POVIJESNA POSTROJBA NA SVIJETU Upoznajte križevačke stražarice koje u svojim nježnim rukama nose ubojito oružje

Burna je i slavna hrvatska povijest koja se danas čuva i živi u slikovitim odorama, starom naoružanju i zastavama koje prenose i predstavljaju pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koje su tako dio priče o hrvatskoj kulturi, vojnoj ostavštini i povijesti.

Mnogo je povijesnih postrojbi u Lijepoj našoj, ali jedna je od njih jedinstvena, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu!

Riječ je o Križevačkoj djevojačkoj straži osnovanoj 2008. godine na inicijativu zapovjednice Straže Marije Škrlec. U gradskoj arhivi pronađene su fotografije originalnih stražarica te nekoliko zapisa o povijesnom događaju gdje su se stražarice prvi puta i pojavile. Riječ je o 1848. godini, točnije 11. srpnju, kada je tadašnji ban Josip Jelačić putem svratio i u Križevce. Tijekom cijelog njegovog boravka u Križevcima te ispred ulaska u biskupski dvor gdje je ban noćio, čuvale su ga četiri djevojke.

Djevojke su bile iz plemićkih obitelji i ponosno su svojim oružjem (sabljama) stajale ispred vrata biskupskog dvora, ne bi li zaštitile bana od mogućih napada. Njihove odore bile su sašivene u tri najdraže banove boje – crvenoj, bijeloj i plavoj, a po njima je danas vješto izrađena i replika odora.
Te prekrasne odore danas šiju križevački krojači, a sastoje se od zimskog i ljetnog dijela; ljeti na suknju i pregaču nose korzet i bolero, a zimi sako.

-S ponosom govorimo kako smo jedina ženska povijesna postrojba i zbog toga nam je jako drago jer smo i u Hrvatskoj u Savezu povijesnih postrojbi jedina postrojba koja se sastoji samo od ženskih članica, a isto tako je i u Europskom savezu povijesnih postrojbi. Drago nam je da se baš naš grad može ponositi ovom posebnošću te da smo svugdje dobrodošle, a najvažnije je što su nas sve ostale povijesne postrojbe prihvatile jednako kao i muške članove te time dokazujemo ravnopravnost i hrabrost poput muških povijesnih postrojbi diljem Hrvatske i Europe – rekla je za Sjever.hr Josipa Crnčić, stražarica i voditeljica društvenih mreža Križevačke djevojačke straže.

Od 2011. godine Križevačka djevojačka straža članica je Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, a 2016. primljene su i u Europski savez povijesnih postrojbi.

Postanite i vi stražarice!

Obveze članica straže ne razlikuju se previše od onih koje imaju muški stražari jer na nastupima jednako postupaju kao i muškarci, od smjena straže do dugih povorki i polaganja vijenaca, ali u njihovom je programu i dodatan sadržaj koji se razlikuje od programa ostalih postrojbi. Stražarice za pojedine potrebe imaju plesove koji su posebno osmišljeni, a osim toga djevojke se i mačuju, što izaziva dodatno poštovanje njihovih muških kolega.

Trenutno je u djevojačkoj straži petnaestak članica, a one koje im se žele pridružiti moraju zadovoljiti neke kriterije.
-Djevojke koje žele postati članice trebale bi biti visoke od 160 do 175 centimetara, moraju imati dugu kosu bez šiški, kako bi se mogla isplesti naša specifična pletenica te moraju biti odgovorne zbog velikog broja nastupa, treninga i sastanaka koji ih čekaju. Nakon ulaska nove članice prolaze malu vojnu obuku, kako bismo ih pripremili za nastupe, odnosno za vojni korak, mačevanje, držanje i slično – objašnjava Josipa Crnčić.

Križevačka djevojačka straža sudjeluje u raznim manifestacijama diljem Hrvatske i susjednih država, najčešće su to obilježavanja dana grada ili neke manifestacije poput „Margaretinog leta“ u Bakru, „Srednjovjekovnog sajma“ u Šibeniku ili „Aurea festa Požega“. Na godinu imaju i po 180 nastupa pa je stoga važna disciplina i predanost ovome hobiju. Straža je također domaćin jednog događanja za ostale povijesne postrojbe, a to je Križevačko veliko spravišče koje se održava u lipnju svake godine pa tako subotom ugošćuju postrojbe i u programu sudjeluju na Svetoj misi, navečer slijedi povorka povijesnih postrojbi i predaja prijavka gradonačelniku te prigodni program, odnosno ples stražarica.

Odgovornost, spretnost, ponos i ljepota odlike su članica Križevačke djevojačke straže kojoj želimo još mnogo nastupa diljem Hrvatske, Europe i svijeta, a krase li i vas ove odlike, pridružite im se – bit ćete dobrodošle!

a. kučić/sjever.hr
01.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.